​Austria mbështet kufizimin e çmimeve të energjisë elektrike në BE

28/08/2022 22:15

Kancelari austriak Karl Nehammer mbështet një kufi në nivel të Bashkimit Evropian për çmimet e energjisë elektrike, njoftoi zyra e tij në një deklaratë për shtyp sot.

Qeveria e udhëhequr nga konservatorët e Austrisë fillimisht ishte skeptike për idenë e kufizimit të çmimeve të energjisë elektrike, por e pranoi atë pasi çmimet vazhduan të rriteshin.

“Ne duhet të ndalojmë më në fund çmendurinë që po ndodh në tregjet e energjisë. Dhe kjo mund të ndodhë vetëm përmes një zgjidhjeje evropiane,” citohet Nehammer në njoftimin për shtyp, duke shtuar se kancelari do të përpiqet të shkëpusë ata anëtarë të BE-së që janë kundër kësaj zgjidhjeje.

“Më në fund, diçka duhet të ndodhë. Ky treg nuk do të rregullohet vetëm në formën e tij aktuale. Unë u bëj thirrje të 27 anëtarëve të BE që urgjentisht të ndalojnë së bashku këtë shpërthim çmimi,” tha ai.

Austria është shumë e varur nga gazi rus, veçanërisht në industri dhe ngrohje, dhe para luftës në Ukrainë, rreth 80 për qind e furnizimit total me gaz ishte nga Rusia.

Megjithatë, shumica e energjisë elektrike vjen nga burime të rinovuara të energjisë dhe publiku austriak ka një keqkuptim në rritje të sistemit të tregut në të cilin çmimet e gazit dhe energjisë elektrike janë të lidhura ngushtë.

Çmimi i tregut të energjisë elektrike duhet të ulet dhe të shkëputet nga gazi për ta sjellë atë më pranë kostove reale të prodhimit, tha Nehammer.

“Ne nuk mund të lejojmë (Vladimir) Putin të vendosë çmimet e energjisë elektrike çdo ditë”, shtoi ai.

Republika Çeke, e cila mban presidencën e BE-së, do të propozojë një takim urgjent të këshillit të energjisë të BE-së sa më shpejt të jetë e mundur për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë.

Një deklaratë nga zyra e Nehammer tha se do të shtyjë për një model të qëndrueshëm që mund të zbatohet shpejt. Ai shtohet se këtë çështje e ka diskutuar me kolegët çekë dhe gjermanë.

Top Channel