Heqja e kufizimeve anti-covid për sezonin turistik i ka mbushur plazhet plot me pushues, po vala e re e infektimeve i ka prekur edhe ata.

Me simptoma të lehta, apo të moderuara, pushuesit paraqiten pranë qendrave shëndetësore verore të hapura përgjatë plazheve të Durrësit nga Gjiri i Lalëzit deri te Shkëmbi i Kavajës.

”Ka turistë të huaj që kanë dalë pozitiv, të Kosovës, Italisë, Rusisë, Ukrainës. Ka nga më të ndryshmit. Në këto raste bëjmë testin, u japim mjekimin dhe të huajve u themi të vijnë këtu që t’i ndjekim dhe banorët t’i drejtohen qendrave shëndetësore”, tha Ylfete Sema, mjeke pranë QSHV Currila.

Në qendrën verore të Currilave rezulton se pothuajse të gjitha rastet pozitive janë persona të pavaksinuar dhe në moshë të re, ndërsa nuk mungojnë as çuditë. Ka pacientë që përveçse të vaksinohen kanë frikë të kryejnë dhe tamponin.

”Moshat e reja. Edhe këta që vijnë nga jashtë. Nuk kanë besim. Biles edhe tamponin është e vështirë, sepse mendojnë se e marrin infeksionin përmes tamponit. Është psikologjike”, tha mjekja.

Edhe në urgjencën e spitalit të Durrësit, numri i personave të sëmurë me Covid dhe që kanë nevojë për t’u trajtuar po rritet ndjeshëm.

Zyrtarisht në qarkun e Durrësit numërohen rreth 470 raste aktive. Gjithsesi pushuesit vijojnë të qetë qëndrimin në bregdet, por tashmë më të kujdesshëm.

”Jam pensionist italian dhe jetoj këtu. Shijoj plazhin dhe shtëpinë, nuk shkoj nëpër lokale. Bëj gjithnjë kujdes dhe jam i vaksinuar”.

”Për masat mbrojtëse dhe higjienën duhet t’i kemi parasysh të gjithë, pastaj vaksinimi është vendim personal. Unë jam e vaksinuar dhe shqetësohem pasi duhet të mbrohemi të gjithë. E nëse mbrojmë veten kemi mbrojtur dhe të tjerët”.

”Frikë është, por po mbajte distancën me njëri-tjetrin s’e kam problem”.

Përveç vaksinimit, mjekët apelojnë që të infektuarit dhe kur nuk kanë simptoma të shmangin grumbullimet dhe të mbajnë maskë kur ndodhen në ambiente të përbashkëta.

Top Channel