NASA bën histori, lëshon raketën e parë nga porti hapësinor komercial australian

27/06/2022 11:08

Nisja e parë e  një rakete të NASA-s nga një vend komercial jashtë Shteteve të Bashkuara u zhvillua nga Outback i Australisë të dielën vonë, në një moment “historik” për industrinë hapësinore të vendit.

Raketa do të mundësojë studime astrofizike që mund të ndërmerren vetëm në hemisferën jugore, thotë NASA. Nisja ishte gjithashtu e para në Australi në më shumë se 25 vjet.

Raketa është e para nga tre të NASA-s që shpërtheu nga Qendra Hapësinore e sapondërtuar në Arnhem në skajin e Territorit Verior.

Shkencëtarët shpresojnë se kjo do t’i ndihmojë ata të studiojnë ndikimin e dritës së një ylli në banueshmërinë e planetëve të afërt.

Australia ka rritur ndjeshëm përpjekjet e saj hapësinore kohët e fundit, duke zbuluar një agjenci mbrojtëse të fokusuar në kundërshtimin e ambicieve të Rusisë dhe Kinës në hapësirë.

Top Channel