Vienna shpallet qyteti më i mirë për të jetuar, i ndjekur nga Kopenhagen e Zurih, në listën e ‘The Economist’ (fotot)

25/06/2022 15:37

Kryeqyteti i Austrisë, Viena është shpallur në një listë të fundit si qyteti më i mirë për të jetuar, teksa ndiqej nga afër nga Kopenhagen e Zurihu në listën e përvitshme të rrjetit liberal The Economist.

Lista dominohej nga qytetet evropiane dhe kanadeze që zinin nëntë nga dhjetë vendet e para të listës së njohur si ‘2022 Global Liveability Index’.

Një nga dy qytetet jashtë Evropës e Kanadasë ishte Osaka në Japoni dhe Melbourne në Australi, që ishin përsëri mes vendeve të ideologjisë perëndimore, shkruan Daily Mail.

Lista e Economist rendiste 172 qytete sipas një serie faktorësh, sipas të cilëve ishin niveli i krimit, stabiliteti politik, infrastruktura, hapësirat e gjelbra apo kujdesi shëndetësor.

MailOnline bënte në katalog të qyteteve të zgjedhura duke llogaritur gjithashtu si kritere muzeumet e restorantet, arkitekturën dhe mikpritjen.

Viena me 1.9 milionë banorë qëndronte në krye në 2022 edhe se një vit më parë ishte në vend të 15 prej izolimeve drastike të pandemisë dhe protestave.

Tashmë qyteti ka rihapur muzeumet e restorantet e saj të cilat shoqërohen nga arkitektura perandorake dhe pallatet e shkëlqyera të kulturës e operas.

  1. Kopenhagen, Danimarkë

Edhe Kopenhagen është ngritur me 13 vende nga lista e vitit të kaluar me pikaverash të fortë për infrastrukturën, arsimin dhe stabilitetin, në pika totale prej 98.

Danimarka ishte një nga vendet e para të BE që hoqi të gjitha kufizimet e pandemisë duek hapur evenet kulturore, baret dhe restorantet.

  1. Zurih, Zvicër

Zurih renditej i treti në indeksin e qyteteve më të mira për të jetuar me një pikaverazh prej 96.3

Qyteti i masës së mesme është mjaft i pasur dhe autorët thonin se kjo ishte një prej arsyeve që ksite rezultuar mirë në sondazh.

  1. Calgary, Kanada

Calgary është ringritur nga pozicioni i 18-të në të tretin me një pikaverazh prej 96.3, sipas Daily Mail.

Edhe këtu autorët dhanë pikët e tyre prej heqjes së kufizimeve drastike të pandemisë që kanë lejuar qytetarët të zhvillojnë aktivitetet e tyre të përditshme në mënyrë njerëzore e të natyrshme.

  1. Vancouver, Kanada

Kanada kishte tre qytete të përfaqësuara mes 10 vendet e para të listës së qyteteve më të mira dhe Vancouver është një prej tyre me pikaverazh 96.1.

I vendosur në brigjet perëndimore të Kanada, Vancouver ka popullatën më të lartë në vend, edhe pse me indeksin më të lartë të diversitetit etnik.

Osaka në Japoni dhe Melbourne në Australi renditeshin së bashku në vendin e dhjetë.

Kryeqyteti i Francës Paris vinte i 19-ti, edhe ai në ngritje 23 vende nga viti i kaluar.

Kryeqyteti belg ishte i 24ti, pas Montrealit në Kanada.

Ndërsa Londra ishte qyteti i 33-të në botë më i mirë për të jetuar ndërsa Barcelona e Madrid renditeshin respektivisht i 35të e 43-të.

Milano renditej numër 49, New York-u renditej 51, ndërsa Pekini në Kinë 71.

Më poshte gjeni pjesën tjetër të qyteteve të zgjedhura si ‘më të jetueshme’ nga autorët …

FOTO GALERI
1/10
Viena është shpallur në një listë të fundit si qyteti më i mirë për të jetuar

Top Channel