Paralajmërohet greva më e madhe hekurudhore që prej vitit ’89 në Londër/ Qytetarët mund të përballen me ndërprerje të shërbimeve të transportit

08/06/2022 18:36

Qytetarët e Londrës mund të përballen me ndërprerje të transportit më 21 qershor, pasi pritet të zhvillohet një grevë e planifikuar në metrotë dhe hekurudhat e vendit.

Një ditë më parë, Unioni Kombëtar i Punëtorëve të Hekurudhave, RMT tha se deri në 50,000 anëtarë të saj në të gjithë rrjetin hekurudhor, 13 operatorë trenash dhe në metro ‘do të godasin’ më 21 qershor  në “shpërthimin më të madh industrial në Mbretërinë e Bashkuar që nga viti 1989”, sipas Sky News.

Veprimet e mëtejshme nga RMT janë planifikuar më 23 dhe 25 qershor.

Unite tha se 1,000 anëtarë të saj në Londër, duke përfshirë punëtorët e hekurudhave dhe stafin e Tube, do të ndërmarrin veprime mbi pagat dhe paralajmërimet për planet e uljes së pensioneve.

Por TfL këmbëngul se nuk janë marrë vendime apo propozime.

Sekretarja e përgjithshme e Unite, Sharon Graham tha: Nuk është e pranueshme që punëtorëve të përkushtuar në TfL dhe London Underground-it u thuhet të paguajnë pagat e pandemisë me pensionet e tyre, shkurtime pagash dhe kërcënime për punët e tyre.

Bisedimet do të zhvillohen midis Network Rail dhe RMT në ditët në vijim dhe një plan emergjence të hartuar në një përpjekje për të shmangur grevën më të madhe hekurudhore në më shumë se tre dekada.

Greva kërcënon kaosin e udhëtimit për udhëtarët dhe ata që shkojnë në ngjarje të mëdha, duke përfshirë festivalin Glastonbury.

Network Rail po harton gjithashtu plane emergjence, me grevat që pritet të shkaktojnë ndërprerje të shërbimeve për gjashtë ditë, nga 21 qershori dhe deri pas ditës së tretë të grevës.

Më pak se një në pesë trena ka të ngjarë të lëvizin, dhe vetëm midis orës 7 të mëngjesit dhe 7 pasdite, ndoshta vetëm në linjat kryesore.

Nuk janë planifikuar bisedime të drejtpërdrejta midis sindikatës dhe operatorëve të trenave, megjithëse RMT tha se është e hapur për negociata për të zgjidhur mosmarrëveshjen.

Ndër ngjarjet që mund të preken janë ndeshjet, koncerte në Hyde Park të Londrës nga Sir Elton John dhe The Rolling Stones dhe një takim i Kryetarëve të Qeverisë së Commonwealth në Londër.

Sekretari i përgjithshëm i RMT, Mick Lynch tha: Punëtorët e hekurudhave janë trajtuar në mënyrë të tmerrshme dhe, pavarësisht përpjekjeve tona më të mira në negociata, industria hekurudhore, me mbështetjen e qeverisë, nuk ka arritur t’i marrë seriozisht shqetësimet e tyre.

“Ne kemi një krizë të kostos së jetesës dhe është e papranueshme që punonjësit e hekurudhave të humbasin punën apo të përballen me një vit tjetër të ngrirjes së pagave kur inflacioni është në 11.1% dhe vijon të rritet. Sindikata jonë tashmë do të nisë një fushatë të qëndrueshme të veprimit industrial që do të mbyllë sistemin hekurudhor.”

Shefi ekzekutiv i Network Rail, Andreë Haines tha se organizata “po bën gjithçka që mundet” për të shmangur aksionin e grevës.

“Kanë mbetur edhe dy javë deri sa të planifikohet greva e parë. Ne do ta shfrytëzojmë këtë kohë për të vijuar negociatat me sindikatat tona dhe, përmes kompromisit dhe sensit të përbashkët nga të dyja palët, shpresojmë të gjejmë një zgjidhje dhe të shmangim dëmin që aksioni i grevës do përfshinte të gjithë”, tha ai.

Top Channel