Gjykata Ndërkombëtare Penale dërgon një ekip për të hetuar krimet e luftës në Ukrainë

17/05/2022 17:37

Gjykata Ndërkombëtare Penale ka dërguar një ekip prej 42 hetuesish dhe ekspertësh mjeko-ligjorë në Ukrainë për të hetuar krimet e luftës.

Në një deklaratë, kryeprokurori Karim Khan thotë se hetuesit do të mbledhin dëshmi të sulmeve ushtarake që mund të përbëjnë krime, ndërsa ekspertët mjeko-ligjorë do të punojnë me autoritetet ukrainase për të hartuar veprimet ekzistuese dhe “të forcojnë zinxhirin e paraburgimit” në lidhje me provat e forta.

Tani më shumë se kurrë duhet ta tregojmë ligjin”, thotë ai.

Është thelbësore që ne t’u tregojmë të mbijetuarve dhe familjeve të viktimave se e drejta ndërkombëtare është e rëndësishme, në mënyrë që t’u sjellim atyre njëfarë ngushëllimi përmes procesit të drejtësisë.”

Khan thotë se ekipi i tij do të punojë me ekspertë francezë dhe me ata të dërguar nga shtete të tjera, teksa falënderoi qeverinë holandeze për lehtësimin e dërgimit të ekspertëve kombëtarë holandezë për të mbështetur misionin.

Top Channel