Shtatzënia është një periudhë e bukur dhe emocionuese e jetës së një gruaje, por ndonjëherë ajo sjell shumë pasiguri dhe shqetësime.

A do të jetë gjithçka në rregull? A do të lindi një fëmijë të shëndetshëm? Përgjegjësia është shumë e rëndësishme sepse duhet të kujdesemi për shëndetin tonë dhe zhvillimin e duhur të jetës që rritet tek ne. Ndonjëherë shqetësimet nuk janë të pabaza, pasi shtatzënia shoqërohet me kushte specifike që kërkojnë monitorim më të afërt. Presioni i lartë i gjakut (i ashtuquajturi hipertension) është një nga këto gjendje.

Ka disa lloje të hipertensionit gjatë shtatzënisë.

Hipertensioni kronik: Hipertensioni kronik konsiderohet presioni i lartë i gjakut që shfaqet para shtatzënisë ose deri në javën e 20-të të shtatzënisë.

Preeklampsia: Preeklampsia shfaqet kur hipertensioni zhvillohet pas javës së 20-të të shtatzënisë dhe shoqërohet me shenja të akumulimit të proteinave në urinë, dëmtimit të veshkave, mëlçisë, gjakut dhe trurit. Preeklampsia e patrajtuar mund të çojë në komplikime të rënda si për nënën ashtu edhe për foshnjën.

Hipertensioni i shkaktuar nga shtatzënia. Ky lloj hipertensioni diagnostikohet pas javës së 20-të të shtatzënisë dhe quhet ndryshe edhe “hipertension gestacional”. Nuk ka proteina të tepërta ose shenja të tjera të dëmtimit të organeve në urinë, por disa gra zhvillojnë preeklampsi më vonë.

Siç mund ta shihni, presioni i lartë i gjakut mbart rreziqe, ndaj është mirë ta kontrolloni atë gjatë gjithë shtatzënisë. Ndjekja e tij është një pjesë thelbësore e kujdesit prenatal. Nëse keni hipertension kronik, mjeku juaj do të monitorojë nga afër presionin e gjakut gjatë gjithë shtatzënisë. Megjithatë, kjo nuk mjafton gjithmonë dhe është mirë të kontrolloni presionin e gjakut çdo ditë në shtëpi.

Është thelbësore të zgjidhni një matës të besueshëm të presionit të gjakut të cilit mund t’i besoni. Pajisjet SENDOjanë një zgjedhje e mirë për monitorimin e përditshëm të presionit të gjakut dhe janë të lehta për t’u përdorur dhe vijnë në varietete të ndryshme. Ato garantojnë matjen e saktë të rrahjeve të zemrës, kufijtë e sipërm dhe të poshtëm të presionit të gjakut, dhe disa modifikime të pajisjeve SENDOgjithashtu marrin parasysh praninë e rrahjeve aritmike të zemrës.

Por çfarë është saktësisht presioni i lartë i gjakut gjatë shtatzënisë dhe si ta kuptoni nëse gjendja juaj është shqetësuese?

Ju keni presion të lartë të gjakut kur kufiri i sipërm varion nga 120 në 129 mmHg dhe kufiri i poshtëm është nën 80 mmHg. Presioni i lartë i gjakut tenton të përkeqësohet me kalimin e kohës nëse masat nuk e kontrollojnë atë. Prandaj, nëse gjeni qoftë edhe një rritje të lehtë të performancës gjatë monitorimit në shtëpi, tregoni mjekut tuaj.

Nëse kufiri i sipërm i presionit të gjakut është në intervalin 130 deri në 139 mmHg, dhe ai më i ulët nga 80 në 89 mmHg, ju keni hipertension të shkallës së parë dhe me tregues mbi këta, tashmë mund të flasim për hipertension të shkallës së dytë. .

Nëse gjatë matjes së presionit të gjakut, pas 20 javësh të shtatzënisë, ai kalon 140/90 mmHg – dy ose më shumë herë, me një interval prej të paktën katër orësh, pa dëmtime të organeve të tjera – konsiderohet se keni hipertension gestacional.

Tani që e dini se çfarë është hipertensioni gjatë shtatzënisë, ne do t’i përgjigjemi disa pyetjeve të zakonshme:

Cilat janë rreziqet e hipertensionit për mua dhe fëmijën tim?

Gjatë shtatzënisë, hipertensioni i kontrolluar keq mund të shkaktojë shumë komplikime që dëmtojnë nënën e ardhshme, duke përfshirë dëmtimin e trurit, zemrës, mushkërive, veshkave, mëlçisë dhe organeve të tjera kryesore.

Prania e preeklampsisë mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare në të ardhmen. Rreziku juaj për të zhvilluar këtë sëmundje në të ardhmen është më i lartë nëse keni pasur preeklampsi më shumë se një herë ose lindje të parakohshme për shkak të presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë.

Rreziqet për foshnjën janë si më poshtë: ulje e rrjedhjes së gjakut në placentë, shkëputje e placentës, rritje e vonuar ose e reduktuar. Ndonjëherë është e nevojshme të nxitet një lindje e hershme për të parandaluar komplikimet potencialisht kërcënuese për jetën për nënën dhe foshnjën.

Si mund ta di nëse do të zhvilloj preeklampsi?

Preeklampsia është një ndërlikim i rëndë i shtatzënisë, prandaj është thelbësore të monitoroni rregullisht presionin e gjakut. Përveç presionit të lartë të gjakut, është mirë t’i kushtoni vëmendje simptomave të mëposhtme:

– Probleme me veshkat dhe ulje e prodhimit të urinës;

– Dhimbje të forta koke;

– Ndryshimet në shikim, duke përfshirë humbjen e përkohshme të shikimit, turbullimin e shikimit ose ndjeshmërinë ndaj dritës;

– Dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, zakonisht nën brinjë, në anën e djathtë;

– Nauze ose të vjella;

– Mungesa e frymëmarrjes;

– Shtim i papritur në peshë dhe ënjtje, veçanërisht të fytyrës dhe krahëve;

Disa nga këto simptoma mund të shkaktohen nga shkaqe të tjera që nuk lidhen me ndërlikimet e shtatzënisë. Por nëse i merrni pas javës së 20-të të shtatzënisë, konsultohuni me mjekun tuaj.

A është e sigurt marrja e ilaçeve për presionin e gjakut gjatë shtatzënisë?

Disa ilaçe për presionin e gjakut konsiderohen të sigurta për t’u përdorur gjatë shtatzënisë. Mjeku juaj do të vendosë se çfarë është e përshtatshme për ju dhe do të përshkruajë ilaçin më të sigurt në dozën më optimale. Merrni ilaçin saktësisht siç është përshkruar. Ju lutemi mos e ndaloni marrjen e tij dhe mos e rregulloni vetë sasinë.

Çfarë duhet të bëj nëse kam presion të lartë të gjakut për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve?

Kujdesi për veten është mënyra më e mirë për të kaluar shtatzëninë dhe për t’u kujdesur për fëmijën tuaj. Para së gjithash, mos e humbisni konsultën me mjekun. Monitoroni presionin e gjakut çdo ditë dhe merrni mjekimin tuaj rregullisht. Nëse nuk ka kundërindikacione, qëndroni fizikisht aktiv – ecni dhe bëni ushtrime të lehta.

Ushqehuni shëndetshëm dhe mos e teproni. Po, jeta e re po rritet në ju, por nuk keni nevojë të hani për dy. Shtimi i tepërt i peshës gjatë shtatzënisë është një faktor rreziku për presionin e lartë të gjakut. Zgjidhni ushqime të shëndetshme, shmangni ushqimet e përpunuara, duhanin dhe alkoolin. Hani shumë perime, fruta, shpendë, peshk, arra dhe preferoni drithërat në vend të miellit të rafinuar.

Në fund të fundit, siç thamë, është mirë të dihet se shumica e nënave të ardhshme me tension të lartë e kalojnë shtatzëninë pa problem dhe nuk kanë komplikime. Nëse bëni pjesë në këtë kategori, shtatzënia juaj konsiderohet pak më e rrezikshme se standardi. Por nëse ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj dhe bëni disa ndryshime në stilin e jetës së shëndetshme, ju dhe fëmija juaj do të bëni mirë.

Top Channel