Qindra mjekë ukrainas zhvillojnë kurs online të kirurgjisë së luftës

06/03/2022 22:27

Qindra mjekë ukrainas kanë marrë pjesë në një kurs online të kirurgjisë së luftës. Kursi, me bazë në MB, u organizua nga Dr. David Nott, i cili ka mësuar kujdesin shëndetësor të konfliktit në të gjithë botën, dhe nga Dr. Henry Marsh, një neurokirurg me lidhje të thella me Ukrainën.

Ai u zhvillua në një telefonatë 12-orëshe në Zoom, gjatë së cilës Dr Nott dhe Dr Marsh kaluan nëpër balistikë dhe djegie, neurokirurgji dhe kirurgji vaskulare.

Sipas David Nott, kirurgjia e luftës është e ndryshme nga çdo që një mjek ka parë më parë. Në kushte të vështira lufte, vendimet në terren janë nën presionin ekstrem të kohës dhe burimeve.

Gjithashtu, Dr Marsh u tha pjesëmarrësve: “Me fat nuk do t’ju duhet kjo njohuri, por më së miri për t’u përgatitur për më të keqen.”

Sipas OKB-së, deri më tani, të paktën 364 civilë janë vrarë në Ukrainë, dhe janë plagosur 759 të tjerë, në 11 ditë pushtim nga trupat ruse. Edhe pse gjasat janë që shifrat të jenë më të larta nga sa raportohet.

Top Channel