Atletët rusë dhe bjellorusë përjashtohen nga Lojërat Paraolimpike Dimërore të Pekinit 2022

03/03/2022 09:41

Atletët rusë dhe bjellorusë janë përjashtuar nga Lojërat Dimërore Paraolimpike të Pekinit 2022, të cilat fillojnë të premten.

“Në IPC Komitetin Ndërkombëtar Paraolimpik ne besojmë shumë se sporti dhe politika nuk duhet të përzihen. Megjithatë, pa faj lufta tani ka ardhur në këto Lojëra dhe prapa skenave shumë qeveri po ndikojnë në ngjarjen tonë të dashur”, tha Presidenti i IPC Andrew Parsons në një deklaratë.

Ai tha se komitetet Paralimpike nga shumë vende kishin kërcënuar se nuk do të konkurronin nëse atletët rusë dhe bjellorusë lejohen të marrin pjesë.

“Për atletët nga vendet e prekura, na vjen shumë keq që jeni prekur nga vendimet që qeveritë tuaja morën javën e kaluar për shkeljen e armëpushimit olimpik. Ju jeni viktima të veprimeve të qeverive tuaja”, tha ai.

Vendimi vjen më pak se një ditë pasi IPC fillimisht i lejoi atletët nga të dy vendet të garonin si neutralë nën flamurin Paralimpik dhe himnin Paralimpik. Ky vendim do të prekë 83 atletë nga të dyja vendet.

Top Channel