Rusia pezullon prodhimin e ilaçit antiviral remdesivir

30/12/2021 19:48

Qeveria ruse ka vendosur të zgjasë për një vit miratimin që i ka dhënë kompanisë farmaceutike Pharmasyntez për të vazhduar prodhimin e ilaçit amerikan remdesivir që përdoret për trajtimin e patentueshëm të koronavirusit, duke përmendur nevojën për të mbrojtur qytetarët e saj.

Pharmasyntez i kishte kërkuar Kremlinit që ta lejonte atë të prodhonte një version gjenerik të ilaçit amerikan remdesivir në nëntor 2020 pa pëlqimin e patentës amerikane Gilead Sciences.

Gjykata e Lartë e Rusisë në maj hodhi poshtë një padi të ngritur nga Gilead Sciences duke kundërshtuar një vendim për të lejuar Pharmasyntez të zhvillojë dhe tregtojë remdesivir.

Në dekretin e qeverisë të dalë sot thuhet se Pharmasyntez duhet t’i paguajë dëmshpërblimin mbajtësit të patentës së barit, pa specifikuar shumën.

Pharmasyntez prodhon remdesivir me emrin Remdeform. Një ngarkesë e drogës ishte dërguar nga Rusia në Indi si pjesë e një operacioni humanitar.

Top Channel