Një studim i hershëm i variantit Omicron në Afrikën e Jugut sugjeron se rreziku i sëmundjes së rëndë mund të jetë më i ulët se sa me llojet e mëparshme të koronavirusit.

Studimi, i cili ende nuk është shqyrtuar nga kolegët, u krye nga Instituti Kombëtar i Afrikës së Jugut për Sëmundjet Transmetuese (NICD) dhe zbuloi se njerëzit e diagnostikuar me Omicron në Afrikën e Jugut midis 1 tetorit dhe 30 nëntorit kishin 80% më pak gjasa për t’u pranuar në spital sesa ata të diagnostikuar me variante të tjera gjatë së njëjtës periudhë.

Por autorët theksuan se disa nga gjetjet mund t’i atribuohen niveleve më të larta të imunitetit të popullsisë të shkaktuar nga vaksinimet dhe infeksionet e kaluara, dhe theksuan se nevojiten kërkime të mëtejshme.

Vlerësohet se 60-70% e Afrikës së Jugut kanë pasur një infeksion të mëparshëm me koronavirus.

Me detyrim, së bashku të dhënat tona sugjerojnë vërtet një histori pozitive të një ashpërsie të reduktuar të Omicron në krahasim me variantet e tjera,” tha profesoresha Cheryl Cohen e NICD.

Ajo që është e paqartë është nëse fotografia do të jetë e ngjashme në vendet ku ka nivele të larta të vaksinimit, por nivele shumë të ulëta të infeksionit të mëparshëm”, shtoi ajo.

Rezultatet e një studimi të madh të publikuar nga Imperial College London javën e kaluar zbuluan se nuk ka indikacione që Omicron është më i butë se varianti Delta, megjithëse të dhënat për shtrimet në spital mbeten shumë të kufizuara dhe studimi nuk është rishikuar nga kolegët.

Top Channel