Profesori amerikan: Vuçiç nuk ulet më në dy karrige, elita në Serbi vjedh shumë

13/10/2021 02:20

Profesori amerikan Daniel Serwer deklaroi se është bërë e qartë se presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, nuk qëndron ulur më “në dy karrige”, por në një, përballë Rusisë dhe Kinës.

“Vuçiç tha qartë se nuk do ta zgjidhë çështjen e Kosovës para zgjedhjeve të vitit të ardhshëm, dhe ndoshta jo në mandatin tjetër nëse zgjidhet. Pra, ai nuk është ulur më në dy karrige, por në një karrige që drejtohet drejt Rusisë dhe Kinës, “tha Server për televizionin N1, i pyetur në lidhje me frustrimin e udhëheqësve të BE -së në lidhje me marrëdhëniet e Beogradit me Pekinin dhe Moskën.

Server, një ekspert për Ballkanin, tha gjithashtu se ai pa një problem me korrupsionin në Serbi të ngjashëm me atë në pjesët e tjera të Ballkanit.

“Pse Albin Kurti u bë kryeministër i Kosovës? Kishte një ndjenjë publike se korrupsioni ishte jashtë kontrollit dhe se ai do të ishte në gjendje ta kontrollonte atë. Kur bëhet fjalë për Serbinë, mendoj se është e qartë, ata kanë qenë në pushtet për sa kohë dhe elita ekzistuese në Serbi po vjedh shumë. Unë nuk jam kundër njerëzve që e kuptojnë këtë dhe e marrin parasysh kur shkojnë në votime,” tha Serwer.

Ai tha se Vuçiq arriti të shtypë opozitën, se si shtypi ashtu edhe gjykatat ishin nën kontrollin e tij, dhe kjo do të thoshte se ka shumë të ngjarë, nëse një udhëheqës i fortë i Liberal Demokratëve nuk do të paraqitej, ai do të rizgjidhej. Serwer, profesor në Universitetin Johns Hopkins, tha se samiti i javës së kaluar i Bashkimit Evropian dhe Ballkanit Perëndimor në Slloveni e lë derën hapur për zgjerimin e BE -së, por se është e qartë se vendet kandidate do të duhet të përmbushin kushte shumë strikte.

“Unë mendoj se është e parakohshme të flasim për një datë, sepse këto vende janë shumë larg përmbushjes së kritereve dhe nuk mendoj se përmendja e vitit 2030 si një datë do të ishte pozitive,” tha Serwer. Ai tha se ai mendonte se “një ose dy vende” mund të bëhen anëtare të Bashkimit para vitit 2030, duke thënë se Kosova, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut “mbeten të orientuara drejt Perëndimit dhe anëtarësimit në BE”, por që ata duhet “veçanërisht kur bëhet fjalë për zbatimin e Acquis të BE -së dhe ruajtjen e demokracisë dhe një shoqërie të hapur “.

Top Channel