​Polonia do të vendosë gjendje të jashtëzakonshme në kufirin me Bjellorusinë për shkak të emigrantëve

01/09/2021 00:44

Ligji për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme në kufirin me Bjellorusinë është në pritje të nënshkrimit të presidentit polak Andrzej Duda dhe autoritetet polake duan që ligji të ndalojë fluksin e madh të emigrantëve nga vendi fqinj.

Duda njoftoi se ai do të shqyrtojë tërësisht vendimin e qeverisë dhe do të shpallë vendimin e tij së shpejti, pasi kryeministri Mateusz Morawiecki konfirmoi të martën se masa ishte në tryezën e Duda.

Në Poloni, gjendja e jashtëzakonshme hyn në fuqi menjëherë pas nënshkrimit të presidencës. Sidoqoftë, presidenti duhet ta paraqesë urdhëresën në parlament, i cili mund ta revokojë atë brenda 48 orëve. Ministri i Brendshëm Mariusz Kaminski tha se dekreti do të ishte në fuqi për 30 ditë dhe do të zbatohej për “brezin e ngushtë” përgjatë kufirit dhe 183 komunave.

Në këto zona, të drejtat civile do të kufizohen përkohësisht dhe, për shembull, protestat do të ndalohen. Kaminski tha se 3.000 emigrantë u përpoqën të kalonin nga Bjellorusia në Poloni, pa leje, vetëm në gusht. Javën e kaluar, Polonia filloi ndërtimin e një teli të lartë 2.5 metra përgjatë kufirit të gjatë 418 kilometra.

Për shkak të shtypjes së presidentit bjellorus Aleksandër Lukashenko kundër protestuesve, të cilët u ngritën kundër qeverisë së tij pas zgjedhjeve të vitit të kaluar, për të cilat opozita dhe Perëndimi thonë se ishin manipuluar, Bashkimi Evropian vendosi sanksione ndaj Bjellorusisë.

Bjellorusia u përgjigj duke lejuar migrantët të kalojnë kufirin Bjellorusisht lirshëm drejt anëtarëve fqinjë të BE -së. Publiku polak aktualisht është i fokusuar në fatin e 32 emigrantëve nga Afganistani të cilët kanë mbetur të bllokuar në qytetin kufitar Usnarz Gorny për gati tri javë.

Policia dhe ushtarët polakë të kufirit kanë mbyllur kampin dhe nuk po lejojnë refugjatët të hyjnë në vend. “Ne nuk mund të vendosim precedentë këtu,” tha Kaminski. “Nëse lëshojmë 30, 300 prej tyre do të vijnë së shpejti, pastaj 3.000 dhe më pas 30.000,” tha ai, duke shtuar se policia kufitare e Bjellorusisë u jep rregullisht ushqim emigrantëve.

Opozita ka kritikuar planin e gjendjes së jashtëzakonshme, duke argumentuar se lejon përjashtimin e gazetarëve dhe punonjësve të ndihmës që nuk jetojnë në zonën e prekur nga masa. “Ne nuk do të mësojmë për trajtimin çnjerëzor të të tridhjetëve tani, dhe ndoshta disa mijëra më vonë,” tha Krzysztof Gawkowski, udhëheqës i Aleancës së Majtës Demokratike në Parlamentin polak.

Top Channel