Vrasja e 18-vjeçares në Ferizaj/ Nesër në Kosovë qytetarët dalin në protestë

25/08/2021 19:34

Vrasja makabre që ndodhi në Ferizaj javën që lamë pas, na e tregoi edhe një herë qartazi se jeta e grave dhe vajzave në Kosovë është në rrezik të vazhdueshëm. Ky ishte edhe një rast tjetër i femicidit. Edhe një vrasje tjetër që vjen për shkak të patriarkalitetit vrasës, të rrënjosur në të gjitha institucionet publike e private që jetën dhe trupin e vajzave e grave e shohin si pronë të burrave.

Kjo vrasje, sikundër dhe rastet tjera të femicidit në Kosovë, ka qenë e parandalushme. Megjithatë, për shkak të patriarkalizmit dhe paternalizmit shtetëror, u shtua edhe një viktimë në listën e gjatë të vrasjes së grave të cilat vriten pikërisht sepse ato janë gra. Edhe një jetë e humbur për shkak të shtetit i cili vetëdijshëm është duke dështuar t’i mbrojë vajzat dhe gratë dhe ta konsiderojë sigurinë e tyre si aspekt të sigurisë kombëtare.

Për vajzat e gratë, kjo gjendje është alarmante. Andaj, të shqetësuara e të shqetësuar për situtatën e pasigurt në të cilën gjenden vajzat dhe gratë dhe dhunën e cila ushqehet nga institucionet shtetërore, ne do e vazhdojmë protestën tonë kolektive të nisur të martën në Ferizaj, pranë institucioneve shtetërore në Prishtinë. Kjo pasiqë, vrasja e Marigonës dhe dhuna e vazhdueshme ndaj vajzave dhe grave, është problem sistemik dhe dështim shtetëror. E llogaria duhet kërkuar nga institucionet, të cilat kanë obligim të na sigurojnë të drejtën elementare, të drejtën për jetë.

Marshi protestues fillon nga Ministria e Drejtësisë, për të vazhduar tek ajo e Punëve të Brendshme dhe për përfunduar pranë Qeverisë së Republikës së Kosovës.

Ky marsh protestues ka këto kërkesa:

1. Trajtimin e femicidit si urgjencë kombëtare;

2. Krijimin e një departamenti brenda Ministrisë së Brendshme për parandalim dhe trajtim të femicidit;

3. Monitorim, sanksionim dhe shkarkim të Gjyqtarëve, Prokurorëve, dhe Policëve të Kosovës që nuk i trajtojnë rastet me seriozitet dhe ndjeshmëri gjinore, sipas Kodit Penal të Kosovës dhe Konventës së Stambollit; Llogaridhënie nga Këshilli Gjyqësor i Kosovës, Këshilli Prokurorial i Kosovës, dhe Inspektorati Policor për këto raste të shkeljeve;

4. Plan konkret nga Qeveria e Republikës së Kosovës për luftimin e dhunës me bazë gjinore;

5. Siguri për vajzat dhe gratë në të gjitha hapësirat.

Ftojmë të gjithë qytetaret/ët e Kosovës të bashkohen në marshin protestues për të kundërshtuar dhunën e shtypjen sistematike ndaj grave dhe për të kërkuar përgjegjësi institucionale për jetën e humbur të Marigonës dhe të vajzave e grave tjera.

*Protestueset/it duhet t’i respektojnë udhëzimet e IKShPK-së dhe Ministrisë së Shëndetësisë për parandalimin e përhapjes së virusit COVID-19.

Top Channel