Shumica e njerëzve e lënë pas dore shikimin deri në atë pikë saqë fillojnë t’i kushtojnë vëmendje vetëm kur bëhet më se e qartë se diçka nuk është në rregull.

Mjekia Grishma Patel ka zbuluar disa nga gjërat më të rëndësishme të cilave duhet t’i kushtojmë vëmendje kur bëhet fjalë për shëndetin e syve.

Nëse i fërkoni sytë gjatë gjithë ditës ose ato janë të kuqe, ato ndoshta janë thjesht të thata. Në periudhat më të ftohta të vitit, shkaku mund të jenë temperaturat e ulëta, dhe në pranverë, alergjitë.

Kruajtja, skuqja, lotimi, sytë e lodhur dhe të lënduar mund të jenë simptoma të zakonshme të alergjive ose syve të thatë, por njollat e turbullta ose të ndritshme mund të tregojnë se është diçka më serioze dhe se më pas duhet të kërkoni ndihmë mjekësore.

Të gjitha anomalitë e papritura të shikimit duhet të shqyrtohen ose trajtohen menjëherë.

Simptomat shqetësuese mund të përfshijnë njolla, humbje të shikimit, ndezje të dritës, shikim të dyfishtë, shikim të paqartë dhe fotosensibilitet.

Nëse mbani lente kontakti, sigurisht që ju thuhet që të mos përdorni ujë çezme për të pastruar lentet ose kutinë e lenteve. Arsyeja qëndron në rrezikun e zhvillimit të një infeksioni shumë të rrezikshëm.

Nëse sytë tuaj kanë nevojë për lagështi, është mirë të përdorni lot artificial, jo ujë çezme. Pastrimi i kapakëve me ujë është krejtësisht mirë.

Është shumë e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për historinë familjare të sëmundjes kur bëhet fjalë për shëndetin e syve. Ka dëshmi në rritje se disa nga problemet më të zakonshme të shikimit janë të përcaktuara gjenetikisht.

Këto janë, për shembull, strabizmi (mospërputhja e syve e quajtur edhe dilatim), ambliopia (syri dembel) dhe gabimet refraktive të tilla si miopia (dritëshkurtësia), hipermetropia (largpamësia) dhe astigmatizmi.

Është e rëndësishme të hiqni të gjithë përbërjen nga sytë tuaj para se të shkoni në shtrat.

Nëse nuk e hiqni grimin nga sytë, këto produkte çojnë në bllokimin e gjëndrave të vogla pranë qepallave, të cilat shkaktojnë skuqje, ënjtje, acarim dhe infeksione.

Në disa raste, kjo mund të çojë në shikim të paqartë ose infeksione të përhershme.

Ekspozimi në diell mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme të syve, dhe në raste më ekstreme, mund të çojë në gjendje siç janë katarakti, degjenerimi makular dhe kanceri.

Mbroni sytë tuaj me syze dielli që kanë mbrojtje superiore ultraviolet (UV)

 

Top Channel