Banka Botërore rishikon rritjen ekonomike të botës, vendet e varfra kanë mbetur prapa

09/06/2021 03:19

Ekonomitë e përparuara po përjetojnë ditët e tyre më të mira dhe vendet me të ardhura të ulëta po përjetojnë më të keqija, pasi ekonomia botërore do të regjistrojë këtë vit rritjen më të madhe për 80 vjet, por vendet e varfra që s’kanë as vaksina kundër COVID do të vazhdojnë të mbeten prapa, sipas Bankës Botërore.

Banka me qendër në Uashington ngriti parashikimin e saj të rritjes globale për 2021 me 1.5 pikë në 5.6 për qind, për shkak të një rikuperimi të fortë në “disa ekonomi të mëdha të përparuara”, përfshirë Shtetet e Bashkuara. Nga ana tjetër, “ekonomitë në zhvillim dhe zhvillim” do të rriten me gjashtë për qind.

“Në parim, norma është mjaft mbresëlënëse. Por Kina luan një rol të rëndësishëm, me një rritje të pritur prej 8.5 për qind. Me përjashtim të Kinës, rritja e “ekonomive në zhvillim dhe në zhvillim” do të jetë vetëm 4.4 për qind dhe nëse merren vetëm “vendet me të ardhura të ulëta”, rritja do të jetë nën dy për qind”, tha për AFP Ayhan Kose, nënkryetar i Bankës Botërore.

“Ekonomitë e përparuara kanë ditët e tyre më të mira dhe vendet me të ardhura të ulëta kanë më të këqijat,” shtoi ai. Rreth 90 për qind e “ekonomive të përparuara” pritet të kthehen në të ardhurat për frymë deri në vitin 2022. Sidoqoftë, vetëm rreth një e treta e “ekonomive në zhvillim dhe në zhvillim” pritet ta arrijnë këtë. Si rezultat, hendeku i të ardhurave për frymë midis ekonomive të përparuara dhe vendeve më të varfra, i cili u ngushtua para pandemisë, do të ngecë ose edhe do të zgjerohet.

Shtetet e Bashkuara kanë përfituar nga të dy paketat kryesore stimuluese dhe një fushatë e shpejtë dhe efektive vaksinimi, dhe Kina ka përfituar nga kërkesa e fortë për rimëkëmbjen e tregtisë. Sidoqoftë, pavarësisht rimëkëmbjes historike, prodhimi i brendshëm bruto botëror do të jetë rreth dy për qind më i ulët se parashikimet për këtë vit të bëra përpara pandemisë, njoftoi gjithashtu Banka Botërore.

“Ekonomitë me të ardhura të ulëta” po grumbullojnë vështirësi pasi goditen nga pasiguria në rritje. Rreziqe të tjera gjithashtu po mjegullojnë të ardhmen e vendeve në zhvillim, veçanërisht inflacionin”, nënvizon Banka Botërore. “Ne besojmë se përshpejtimi i inflacionit do të jetë i përkohshëm,” tha Ayhan Kose. Por tani për tani, “vendet me të ardhura të ulëta” po luftojnë me rritjen e çmimeve të ushqimeve, të cilat përbëjnë rreth gjysmën e konsumit të familjeve dhe kjo çon në rritjen e pasigurisë ushqimore në ato vende, thotë raporti i Bankës Botërore.

“Nëse inflacioni nuk do të kishte qenë i përkohshëm dhe bankat qendrore do të kishin reaguar (duke rritur normat e interesit) do të kishte pasoja për ekonominë në zhvillim”, tha Kose. Me një rimëkëmbje të pa sinkronizuar ekonomike në të gjithë botën, një rritje e mprehtë e normave të interesit, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara, do të dobësonte më tej ato vende që do të përballeshin me kosto të rritura të ri-financimit të borxhit të tyre.

Top Channel