Nuk janë të pakta rastet të cilët kanë bërë vaksinën anticovid por më pas janë shqetësuar se ka rezultuar të mos kenë krijuar antitrupa.

Por eskpertja e procesit të vaksinimit Silva Bino thekson se vaksina nuk mbron 100% .Këto raste krijojnë mbrojtje qelizore .

Vende të zhvilluara si Kanadaja e shtete të tjera në Amerikë po lejojnë kombinimin e dy dozave të vaksinës anti covid të llojeve të ndryshme .Pra nëse doza e parë është bërë Pfizer ,doza e dytë sipas tyre mund të bëhet Moderna ose Astrazeneca ,pra kombinim i dy vaksinave të miratuara nga FDA dhe OBSh .

Silva Bino: Një arsye është për shkak të mungesave që kanë pasur, ndërsa një arsye tjetër është për një përgjigje imunitare më të mirë.

Por ekspertët e komitetit teknik të vaksinimit në Shqipëri janë skeptike në lidhje me kombinimin e dozave të vaksinues pasi sipas tyre ka studime që kundërshtojnë njeri-tjetrin .

Silva Bino: Ka një studim që tregon se ka rritje të efekteve anësore .Pra ende ka paqartësi .Pasi janë thjesht studime por gjithçka do të vlerësohet në jetën reale. Jemi akoma shpejt pasi kanë kaluar vetëm 6 muaj kur ka nisur procesi i vaksinimit.

Top Channel