Paralajmërimi i ekspertëve: Lojërat në Tokio mund të shkaktojnë një variant të ri COVID

28/05/2021 02:20

Lojërat Olimpike të Tokios mund të shkaktojnë një lloj të ri të koronavirusit nëse ato mbahen këtë verë, ka thënë një ekspert. Naoto Ueyama, kreu i Unionit të Mjekëve të Japonisë, tha se Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) dhe qeveria japoneze kishin nënvlerësuar rreziqet e sjelljes së 15.000 atletëve olimpikë dhe paraolimpikë në vend, së bashku me mijëra zyrtarë dhe media nga më shumë se 200 vende.

“Të gjitha llojet e ndryshme mutante të virusit të cilat ekzistojnë në vende të ndryshme do të përqendrohen dhe do të mblidhen këtu në Tokio. Ne nuk mund të mohojmë mundësinë e madje një lloji të ri të virusit që mund të shfaqet. Nëse do të krijohej një situatë e tillë, kjo madje mund të nënkuptojë që një emër olimpik i Tokios i virusit të emërohet në këtë mënyrë, i cili do të ishte një tragjedi e madhe dhe diçka që do të ishte shënjestra e kritikave, madje për 100 vjet,” tha Naoto Ueyama në një konferencë shtypi sot.

Japonia është zotuar të mbajë një Olimpiadë “të sigurt” 2020 në Tokio pas një shtyrjeje prej një viti, por ajo po lufton për të përmbajtur një valë të katërt të infeksioneve dhe duke u përgatitur për të zgjatur një gjendje të jashtëzakonshme në pjesën më të madhe të vendit. Zyrtarët japonezë, organizatorët e Olimpiadës dhe IOC janë zotuar të gjithë se lojërat do të vazhdojnë, megjithëse nën masa të rrepta për parandalimin e viruseve. Spektatorët e huaj janë ndaluar dhe një vendim për ata vendas pritet muajin tjetër.

Por edhe me këto hapa, shqetësimet mbeten për fluksin e atletëve dhe zyrtarëve në Japoni, ku një makinë vaksinimi mbetet akoma e ngadaltë, me pak më shumë se 5 për qind të popullsisë që kishin marrë një dozë vaksine. Sidoqoftë, Kenji Shibuya, drejtor i Institutit të Shëndetit të Popullsisë në Kings College, Londër, i cili kohët e fundit ka ndihmuar fushatën e vaksinimit në Japoni, minimizoi rreziqet specifike të lojërave.

“Mutacioni ndodh kur virusi qëndron te njerëzit me imunitet ose pjesërisht të imunizuar për një periudhë të gjatë kohore,” tha Shibuya. “Pra, situata aktuale në Japoni është më e rrezikshme sesa (gjatë) Lojërave të Tokios, për mendimin tim.” Qeveria aktualisht po përgatitet të zgjasë një gjendje të jashtëzakonshme në pjesën më të madhe të vendit që fillimisht ishte vendosur të hiqej më 31 maj, ka shumë të ngjarë deri në qershor, kanë thënë zyrtarët – vetëm disa javë para se Lojërat të hapen më 23 korrik.

Por anëtari i IOC John Coates ka thënë që Lojërat Olimpike mund të mbahen edhe nën një gjendje të jashtëzakonshme, një mendim që Ueyama tha se ishte indinjues. “Në lidhje me këto deklarata, populli i Japonisë po mban me të vërtetë zemërim të madh ndaj kësaj, dhe ky është edhe më shumë rasti i profesionistëve të kujdesit shëndetësor dhe mjekësor,” tha ai./KosovaPres

Top Channel