Europa Nostra, çmim për Gjirokastrën/ E merr fondacioni për restaurimet

25/05/2021 15:34

Komisioni Europian dhe Europa Nostra njoftuan sot fituesit për vitin 2021 për çmimet europiane për Trashëgiminë.

Mes 24 arritjeve shembullore nga 18 vende të Europës një çmim ka shkuar për Fondacionin Gjirokastra nga Shqipëria.
Juria deklaroi se :” përpjekjet e fondacionit promovojnë një brez të ri arkitektësh, zejtarësh dhe profesionistësh të tjerë duke krijuar projekte të rijetëzimit, mbrojtjes dhe rigjallërimit të qytetit të Gjirokastrës”

Njëri prej ekspertëve kryesorë që loboi për dosjen e Gjirokastrës tha megjithatë se çmimi përveçse promocion për Gjirokastrën është edhe sfidë që imponon zgjidhje më të qëndrueshme në të ardhmen.

Duke folur online gjatë eventit komisionerja Europiane Mariya Gabriel tha se : “ fituesit e çmimeve Europiane të trashëgimisë janë ambasadorë të bukurisë së trashëgimisë europiane, qoftë kjo traditë apo dije, arkitekturë mbresëlënëse apo mënyrë sesi trashëgimia mund të bashkojë komunitete dhe breza.”

Top Channel