Boris Johnson nënshkruan marrëveshjen mbi marrëdhëniet e ardhshme me BE

30/12/2020 18:33

Kryeministri britanik Boris Johnson nënshkroi sot në Londër marrëveshjen e përfunduar tregtare me Bashkimin Evropian (BE) mbi marrëdhëniet tregtare prej 1 janari.

Johnson deklaroi se dokumenti përfaqëson “fillimin e një marrëdhënie të mrekullueshme midis Britanisë së Madhe dhe miqve të saj dhe partnerëve të BE”.

Para Johnson, marrëveshja u nënshkrua sot në Bruksel nga presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel dhe presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen. Dokumenti u dërgua më pas me aeroplan në Londër për nënshkrim.

Ndërkohë, Dhoma e Ulët e Parlamentit Britanik, Dhoma e Përfaqësuesve, miratoi sot marrëveshjen e tregtisë. Ajo do të debatohet gjatë ditës nga Dhoma e Epërme e Parlamentit, Dhoma e Lordëve, dhe nëse miratohet, marrëveshja ende nuk është miratuar nga Mbretëresha Elizabeth II për të hyrë në fuqi nesër në 11:00 sipas kohës lokale.

BE do të publikojë marrëveshjen në Gazetën Zyrtare deri nesër, në mënyrë që ajo të mund të hyjë në fuqi më 1 janar. Zbatimi i saj do të jetë i përkohshëm derisa të ratifikohet nga Parlamenti Evropian.

Britania e Madhe dhe BE arritën një marrëveshje mbi marrëdhëniet e ardhshme tregtare më 24 dhjetor, pas ndarjes përfundimtare midis të dy palëve për shkak të Brexit, për të cilën britanikët vendosën në referendumin e vitit 2016.

Britania e Madhe u tërhoq nga BE-ja më 31 janar dhe periudha e tranzicionit skadon më 31 dhjetor, kur Londra largohet nga tregu i vetëm i BE-së dhe bashkimi doganor.

Top Channel