Studime mbi efektin e sistemeve të duhanit me ngrohje te cilësia e ajrit

28/12/2020 12:00

Studimet shkencore të botuara në revista të vlerësuara u kryen për të përcaktuar ndikimin e produkteve të duhanit me ngrohje (THS) në cilësinë e ajrit. Produktet, siç është IQOS i Philip Morris International (PMI), janë alternativa pa tym që funksionojnë me bateri ndaj cigareve të djegshme dhe punojnë duke ngrohur fije duhani me ngrohje që përmbajnë gjethe duhani. Ato janë fije duhani të shkurtra dhe duhet të futen në pajisjen kryesore dhe të ngrohen sapo kjo e fundit të ndizet.

Një hulumtim i kryer nga studiues nga Universiteti i Teknologjisë Kaunas në Lituani, në vitin 2019, analizoi nivelet e grimcave të aerosolit, karbonileve dhe përqendrimeve të nikotinës që dalin nga THS, në ajrin e në ambiente të mbyllura.

Ata e bënë këtë duke krahasuar përqendrimet e brendshme të substancave të tilla si formaldehidi, acetaldehidi, benzeni, tolueni, nikotina dhe grimcat 2.5, nga THS, me ato të cigareve konvencionale dhe ndotësve të tjerë të njohur të ajrit.

Të dhënat e përpiluara treguan se çdo efekt negativ në cilësinë e ajrit nga THS është i papërfillshëm në krahasim me atë të tymit të cigareve dhe ndotësve të tjerë.

“Përdorimi i THS rezultoi në një rritje statistikisht të konsiderueshme të disa analitëve duke përfshirë nikotinën, acealdehidin, PM2.5 dhe PNC në krahasim me sfondin. Nivelet ishin dukshëm më të ulta (përafërsisht 16, 8, 8 dhe 28 herë përkatësisht për nikotinën, acetaldehid, PNC dhe PM2.5) krahasuar me nivelet që rezultojnë nga cigarja konvencionale në kushte identike”, thuhet në abstraktin e studimit.

“Në mjedisin e kontrolluar, përdorimi i THS [si dhe një cigare elektronike] rezultoi me përqendrim më të ulët të formaldehidit, benzenit, toluenit, PM2.5 midis burimeve më të kërkuara të ndotjes [cigare konvencionale, tuba uji, ilaç kundër mushkonjave],” thonë autorët Violeta Kauneliene, Marija Meisutovic-Akhtarieva dhe Dainius Martuzevicius.

“Të dhëna të tilla tregojnë se nivelet e shenjave kryesore të ndotjes së ajrit në ambiente të mbyllura në rast të aerosolit mjedisor THS mund të jenë shumë të ulëta, duke ngritur kështu sfida për studimet epidemiologjike që synojnë vlerësimet e ekspozimit dytësor në jetën reale,”shtuan ata.

Top Channel