Një “hajdut në pension” rrëfen disa këshilla si të mbrojmë shtëpinë nga plaçkitja

19/12/2020 10:45

Një hajdut që nuk e ushtron më “profesionin” e tij rrëfen se ka disa mënyra si kriminelët zgjedhin shtëpitë ku do të hyjnë dhe ku shohin për sende me vlerë.

  •    Vendosni dritare me xham të dyfishtë!

Dritaret e thjeshta mund të thyhen lehtësisht që në përpjekjen e parë të hajdutit. Dritaret me dopio -xham kanë plastikë midis 2 shtresave. Kjo e bën më të vështirë për grabitësit për t’i thyer ato.

  • Mos vendos gardh të lartë!

Në fakt, hajdutët i duan shkurret dhe gardhet e larta, pasi kështu nuk do të lajmërojnë fqinjët kur të hyjnë në shtëpinë tuaj. Një shtëpi me një gardh më të ulët dhe me pak ose pa shkurre dekorative ka një shans më të ulët për t’u grabitur.

  • Mos u mbështetni tek qentë si mbrojtës ndaj vjedhjeve

Qentë mund të binden lehtësisht kur një hajdut hyn në shtëpi, veçanërisht nëse ai ka shënjestruar dhe shikuar shtëpinë për disa kohë. (Mund të jetë ndryshe me qentë që janë stërvitur për të ruajtur shtëpinë.)

Nëse vërtet dëshironi të merrni një qen që të shërbejë si kafshë shtëpiake merrni qen të një race të vogël. Qentë më të vegjël shërbejnë si “alarm” pasi kanë tendencë të lehin më shumë dhe më fort.

  • Mos vendos një shenjë qeni!

Një tabelë e tipit “Kujdes nga qeni” nuk do të trembë hajdutin, ju thjesht po i tregoni çfarë duhet të presë për të qenë i përgatitur. Pra, nëse keni një qen dhe dëshironi që ai t’ju tregojë kur dikush po hyn në shtëpi, mos vendosni tabelë.

  • Vendosni një fshesë në derën tuaj

Një mënyrë e thjeshtë që mund t’ju ndihmojë të sinjalizoni kur dikush po hyn në shtëpinë tuaj është të vendosni një fshesë ose shkop pas dyerve të përparme dhe të pasme. Në këtë mënyrë, kur hajduti përpiqet të futet në shtëpi, fshesa do të bjerë poshtë dhe do të bëjë një zhurmë.

  • Mbani kalendarin tuaj jashtë pamjes së dritares

Koha më e mirë për hajdutët për të grabitur shtëpinë tuaj është kur nuk jeni atje, veçanërisht nëse jeni me pushime. Ata priren të shikojnë në dhomën tuaj dhe të kontrollojnë kalendarin për të parë planet tuaja. Kjo është arsyeja pse është më mirë ta mbani planifikuesin tuaj sa më larg dritareve që të jetë e mundur.

  • Mbajini perdet e dritares hapur

Ne e vlerësojmë privatësinë tonë dhe hajdutët e përdorin këtë në avantazhin e tyre. Kur i mbajmë perdet të mbyllura, operacioni për të vjedhur sendet me vlerë do të ketë një shans më të lartë suksesi, sepse fqinjët tuaj nuk do t’i shohin ato kur kalojnë pranë dritareve. Mbajini perdet hapur, sidomos kur nuk jeni në shtëpi.

  • Vendosni kamerat e sigurisë në nivelin e syve

Nëse vendosni kamera sigurie në shtëpinë tuaj, sigurohuni që të keni edhe disa kamera të vendosura në nivelin e syve. Në këtë mënyrë, do të keni një shans më të lartë për të regjistruar fytyrën e hajdutit.

  • Mos i mbani çelësat e garazhit brenda makinës tuaj

Një mënyrë tjetër që hajdutët mund të futen në shtëpi është përmes derës së garazhit, veçanërisht nëse i mbani çelësat brenda makinës tuaj. Makinat hapen më lehtë dhe nëse kapin çelësin e garazhit, ata do të hyjnë në shtëpi pa ndonjë problem.

  • Vendosni sistemin e automatizuar të dritës

Nëse tashmë keni ose planifikoni të merrni një sistem të automatizuar të dritave, mos konfiguroni dritat që të ndizen në të njëjtën kohë çdo ditë. Bëni atë të rastit. Hajdutët dinë për këto sisteme dhe kontrolloni për të parë në cilën orë ndizen dritat. Nëse ata vërejnë se dritat ndizen në të njëjtën kohë çdo ditë, shtëpia juaj do të bëhet objektivi i tyre i ardhshëm.

Top Channel