​Funksioni i ngadalësuar i gjëndrës tiroide, ushqimet më të mira dhe më të këqija

16/12/2020 17:37

Hipotiroidizmi, ose një gjëndër tiroide jo mjaft aktive, mund të shërohet dhe zgjedhjet e duhura të ushqimit ofrojnë një kontribut të rëndësishëm në shërimin.

Gjëndra tiroide është përgjegjëse për funksionimin e metabolizmit. Prodhon hormone të rëndësishme për funksionimin e duhur të zemrës dhe djegien e kalorive.

Tiroidja jo mjaft aktive nuk prodhon mjaftueshëm nga këto hormone, të cilat mund t’ju bëjnë të ndiheni të lodhur, të dëshpëruar dhe sikur mjafton vetëm shikimi i ushqimit për të shtuar peshë.

“Marrja e ilaçeve mund t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë, por edhe marrja ushqimeve të mira dhe shmangia e ushqimeve të këqija për këtë diagnozë mund të kontribuojnë në funksionin optimal të tiroides”, thotë Hong Lee, një endokrinolog nga Qendra Mjekësore e Shëndetit Adventist në Illinois.

Ndjekja e një diete të rekomanduar për hipotiroidizëm mund t’ju ndihmojë të shmangni marrjen e sasive në rritje të ilaçeve të bazuara në hormone. Prevention.com ofron një listë të ushqimeve që njerëzit me hipotiroidizëm duhet të marrin dhe ato që duhet të shmangin.

Ushqimet e rekomanduara:

Salmon

Arra braziliane

Fasule të bardha

Ushqimet që duhen marrë në sasi të vogla:

Sojë

Lakër, brokoli, lulelakra, lakra e Brukselit

Gluten

Bëni kujdes të veçantë me shtesat dietike dhe mos harroni për stërvitjen.

Top Channel