​Rreziku nga insuficienca e zemrës/ Si të njohim simptomat e hershme

15/12/2020 13:06

Diagnoza është më vdekjeprurëse se shumica e sëmundjeve malinje të tumorit dhe njerëzit me diagnoza të vendosura tashmë janë në rrezik të rritur.

Është njohja e hershme e simptomave dhe fillimi sa më i hershëm i trajtimit, bien dakord ekspertët, që zgjasin jetëgjatësinë dhe rrisin cilësinë e jetës së pacientëve.

Pas një sulmi në zemër dhe goditje në tru, nga të gjitha sëmundjet kardiovaskulare, dështimi i zemrës merr më shumë jetë. Vdekshmëria brenda pesë viteve nga diagnostikimi me dështim të zemrës është rreth pesëdhjetë përqind, kështu që dështimi i zemrës është më vdekjeprurës sesa shumica e tumoreve malinje, e cila është arsyeja pse me të drejtë quhet sëmundja kryesore dhe më e zakonshme malinje sot, tha akademiku kroat, Davor Milicic.

Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet simptomave të dështimit të zemrës te njerëzit me presion të lartë të gjakut, diabet, njerëz që kanë pasur një sulm në zemër ose kanë një sëmundje koronare ose sëmundje kongjenitale të zemrës. Prandaj, pacientët me këto sëmundje duhet t’i kushtojnë vëmendje të veçantë simptomave që shpesh janë jo specifike dhe shfaqen si: gulçim ose vështirësi në frymëmarrje, ndjenja e rrahjes ose kapërcimit të rrahjeve të zemrës, rrahje të shpejta të zemrës, lodhje dhe dobësi, ënjtje e këmbëve, durimi i vështirë i tendosjes fizike dhe mbytja e natës dhe nevoja për të fjetur në një kokë të ngritur.

“Duke trajtuar sëmundjen themelore, themelore, siç është diabeti, është e mundur të parandaloni zhvillimin e dështimit të zemrës. Nga ana tjetër, diagnostikimi në kohë i dështimit të zemrës mund të trajtohet me sukses dhe dihet që njohja e hershme e simptomave dhe fillimi sa më i hershëm i trajtimit zgjasin jetëgjatësinë dhe rrisin cilësinë e jetës së pacientëve. Ushqimi i duhur dhe një mënyrë jetese e shëndetshme dhe aktive, e cila përjashton konsumimin e alkoolit dhe produkteve të duhanit dhe kufizon marrjen e kripës, janë faktorë të rëndësishëm në parandalimin dhe trajtimin e dështimit të zemrës “, shpjegon profesoresha kroate, Maja Çikesh.

Pandemia e COVID-19 është një kërcënim i ri për pacientët me insuficiencë kardiake, sepse pamja klinike e infeksionit mund të jetë dukshëm më e vështirë dhe komplekse, dhe kështu rezultatet edhe më keq. Përveç kësaj, pasojat e infeksionit të koronavirusit mund të ndikojnë në një zemër të shëndetshme më parë dhe të kontribuojnë në dëmtimin e saj dhe zhvillimin e sindromës së dështimit të zemrës. Nëse ka sëmundje të shoqëruara, të tilla si diabeti, hipertensioni ose mbipesha, pamja klinike është shumë më komplekse dhe rezultatet përkeqësohen.

Ekspertët theksojnë rëndësinë e kontrolleve të rregullta dhe të mos injorohen simptomat, por të këshillohet me mjekun, veçanërisht nëse vuajnë nga diabeti, hipertensioni, sëmundja e trashëguar e zemrës ose sëmundja e arterieve koronare. Ata gjithashtu inkurajojnë një mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktivitet fizik në mënyrë që të parandalojnë zhvillimin e dështimit të zemrës.

Top Channel