​Flamuri në Hënë/ Kina arrin atë që Rusia dështoi ta bënte gjatë Luftës së Ftohtë

15/12/2020 09:41

Shumica prej nesh kanë lexuar për “garën hapësinore” gjatë Luftës së Ftohtë midis SHBA-së dhe Bashkimit Sovjetik, që përfshinte sonda hapësinore pa pilot, fluturime hapësinore njerëzore dhe gjithashtu uljen në Hënë.

Edhe pse Rusia u bë e para që dërgoi një njeri në hapësirë, ishte SHBA-ja që bëri historinë pasi ngriti flamurin e saj. Por gjatë këtij viti pandemik, Kina bëri diçka që rusët nuk mundën dot ta arrijnë.

Imazhet e flamurit, të kapur gjatë misionit të Hënës Chang’e-5 u shpërndanë nga agjencia kineze e hapësirës, Administrata Kombëtare Hapësinore e Kinës (CNSA). Por ndryshe nga SHBA-ja, Kina nuk dërgoi astronautë për të vendosur flamurin e saj të parë në Hënë.

Gjatë Luftës së Ftohtë, Bashkimi Sovjetik ishte rivali kryesor i SHBA-së, por duke vendosur në Hënë një flamur amerikan për herë të parë, SHBA-ja i dha fund asaj. Deri më sot, historianët dhe ekspertët debatojnë se si dhe pse programi hapësinor sovjetik, dikur në lulëzim, papritmas ra prapa në garën për në Hënë – qoftë për shkak të çështjeve të brendshme apo dështimit të inxhinierisë.

Por Kina, e cila ka rritur hapësirën duke shpenzuar 349 përqind për 15 vjet u bë vendi i dytë që vendosi një flamur në Hënë pa dërguar një astronaut kinez. Ajo që bëri Kina këtë herë u arrit tashmë nga SHBAja, gati 50 vjet më parë gjatë misionit Apollo 11 më 1969, pasuar nga pesë misione të tjera të Hënës deri në vitin 1972.

Është raportuar më herët se, sipas ekspertëve, të gjashtë flamujt e vendosur nga astronautët amerikanë nuk mbijetuan në Hënë. Sipas Gazetës së Apollo Lunar Surface Journal, “ekspertët kryesisht mendojnë se nuk ka shumë të ngjarë që flamujt e Apollo të kenë qëndruar 42 vjet të ekspozimit ndaj vakumit, rreth 500 lëkundje të temperaturës, mikro-meteor, rrezatim dhe drita ultraviolet, disa që mendojnë se flamujt janë shpërndarë, por nën një sulm të tillë të mjedisit”.

Imazhet e fundit të flamurit kinez në Hënë u morën nga një aparat fotografik në sondën hapësinore, disa ditë pasi ai ra në anën veriore të Hënës dhe disa momente para se të niste misionin e kthimit në Tokë më 3 dhjetor. Flamuri kinez, i gjerë dy metra dhe i gjatë 90 centimetra, është bërë nga një pëlhurë e veçantë që e lejon atë të jetë në sipërfaqen hënore siç është pavarësisht temperaturave ekstreme të hënës, tha udhëheqësi i projektit Li Yunfeng.

Anija kozmike Change-5 mblodhi mostrat hënore dhe i çoi përsëri në orbitën e saj, ku do të mbyllen në një modul dhe do të dërgohen përsëri në Tokë.

Top Channel