​Shkencëtarët gjejnë ilaçe të reja që mund të trajtojnë infeksionin me koronavirus

14/12/2020 20:22

Studiuesit nga Universiteti Alagappa i Indisë në Tamil Nadu dhe Instituti Mbretëror i Teknologjisë KTH në Suedi kanë identifikuar barna dhe kokteje të mundshëm që mund të synojnë proteina të reja koronavirus për të trajtuar sëmundjen e shkaktuar nga SARS-CoV-2 COVID-19.

Sipas studimit të botuar në revistën Scientific Reports, shqyrtimi virtual i bazës së të dhënave DrugBank, një hapësirë kimike e përbërjeve të miratuara nga FDA dhe molekulave nën provat e ilaçeve, ka ndihmuar në identifikimin e mënyrave të reja për të sulmuar koronavirusin, edhe pse ai pëson mutacione. Ekipi i shkencëtarëve nga India dhe Suedia propozoi një listë të barnave individuale dhe koktejeve që duhet të testohen për trajtimin COVID-19.

Shkencëtarët thanë se pjesa kryesore e këtij studimi është identifikimi i disa ilaçeve që mund të synojnë ose të lidhin proteinat e nevojshme për replikimin e virusit dhe të përfshira në fazën fillestare të infeksionit të qelizave të nikoqirit.

Autorët e studimit, Vaibhav Srivastava dhe Arul Murugan, thanë që procedura ofron një rrugë efektive për t’u marrë me rezistencën ndaj ilaçeve, e cila do të mundësonte që një ilaç të funksionojë rreth mutacioneve të virusit.

Sipas Srivastava, virusi po pëson mutacione shpejt dhe kjo do të thotë që patogjeni po modifikon proteinat e tij. Në këtë rast, ai sugjeroi që “nëse kemi një ilaç që mund të drejtojë disa proteina dhe nëse dikush pëson mutacion, ilaçi do të jetë efektiv për të tjerët”.

Për të arritur këtë, ekipi propozon kokteje që kanë shkathtësi. “Ishte e mundur për ne që të propozonim kokteje, ose përzierje të ilaçeve, në të cilat çdo ilaç mund të lidhet me një proteinë specifike të synuar me afinitet të lartë,” thanë ata.

Studimi propozoi një koktej, baloxavir marboxil (ilaçe antivirale për gripin), natamicinë (ilaçe antifungale) dhe RU85053 (përbërja i përket klasës së përbërjeve organike të njohura si dipeptide), e cila synon tre proteinat virale përkatësisht, proteaza kryesore 3CL, papain si proteaza, dhe RdRp. Kokteje të tilla kanë rezultuar të efektshme në trajtimin e HIV dhe sëmundjeve të tjera të transmetueshme virale.

Një tjetër autor i studimit, Murugan tha se besueshmëria e qasjes së tyre u vërtetua nga fakti që depistimi i tyre identifikoi gjithashtu barna që janë në provat klinike. Sipas tij, studime të tilla mund të ofrojnë njohuri të kërkuara se pse disa ilaçe u gjetën joefektive kundër trajtimit COVID-19. Për shembull, hidroksiklorokina (HCQ), e cila u promovua nga presidenti i SHBA Donald Trump, si dhe shumë ekspertë. HCQ u gjet të jetë joefektive kryesisht për shkak të afinitetit të saj të dobët lidhës ndaj proteinave virale.

Ka barna të tjera që studimi rekomandoi për testim dhe lista përfshin emra si tivantinib, olaparib, zoliflodacin, golvatinib, sonidegib, regorafenib dhe PCO-371. Studimi gjithashtu shtoi disa ilaçe me shumë shënjestër, DB04016, ftalocianinë dhe tadalafil që mund të jenë gjithashtu efektive në luftën kundër koronavirusit./KosovaPress/

Top Channel