Shqipëria raporton misionin njëvjeçar të OSBE, Rama: Tejet sfidues dhe një debutim absolutisht dinjitoz i Shqipërisë në krye

03/12/2020 10:48

Shqipëria ka raportuar ditën e sotme rreth misionit të saj njëvjeçar në krye të OSBE. Sipas kryeministrit Edi Rama Shqipëria ka arritur pas shumë përpjekjesh në vakumin e krijuar prej moszgjedhjes së katër sekretarëve të organizatës, konsensusin mes vendeve anëtare për zgjedhjen e tyre, në prag të mbylljes së mandatit të kryesimit.

Kryeministri Edi Rama në fjalën e tij të mbajtur në këtë raportim ka thënë se OSBE gjendet përball faktit të një krize bashkëpunimi dhe për Shqipërinë ka qenë një vit tejet sfidues dhe një debutim absolutisht dinjitoz i Shqipërisë në krye të OSBE.

“SHQIPËRIAraporton për misionin e drejtimit njëvjeçar të OSBE dhe arrin pas shumë përpjekjesh në vakumin e krijuar prej moszgjedhjes së katër sekretarëve të organizatës, konsensusin mes vendeve anëtare për zgjedhjen e tyre, në prag të mbylljes së mandatit të kryesimit

Një vit tejet sfidues dhe një debutim absolutisht dinjitoz i Shqipërisë në krye të OSBE” shkruan Rama në rrjetet sociale.

Pjesë nga deklarata e kryeministrit Rama:

Divergjenca po rriten. Njëpalshmëri dhe përballja zgjidhet mbi bashkëpunimin. Përçarja, zgjidhet përmbi bashkëpunimin. Kjo duhet të na shqetësojë. Duhet të mbajmë parasyshë edhe përtej OSBE. Një porcion dhe një botë që jemi të shqetësuar. Nuk do mund të mbajmë ndikimin tonë nëse nuk jemi të angazhuar. Jam i shqetësuar nga kriza e e përhershme e bashkëpunimit. Kemi dështuar të trajtojmë sfida dhe kërcënimet tona për të mbështetur të drejta. Bëj thirrje për një bashkëpunim për të bërë një gjë të tillë por kanë rënë në vesh të shurdhër. O e keni për zëmër këtë organizatë ose jo. Ose doni të mbroni të drejta ose jo. Organizata janë është po kaq e fortë sa vullneti për të zbatuar angazhimet. Nëse ky vullnet mungon atëherë ne do jemi në vështirësi për të dalë nga krizat që na sjellin vetëm kriza. Shiko se cka ndodhur në Bjellorusi dhe si krejt papritur OSBE mbeti si një instrument i fundit, ndërkohë strukturat e tjera mbetën të pa dobishme. Pse kështu. Është e trishtueshme se cka ndodh jashtë BE ngre barrikada mes vendeve të BE dhe NATOs. Bëhet çështje e një shkalle shumë më të madhe. Cështja e njerëzve  vihen në rrezik. Nuk mund të vazhdojë kështu dhe sa më shpejt aq më mirë. Organizata jonë nuk mund të punojë nëse lufta e ftohtë vihet pas krahëve. Është më e lehtë se sa ta bëjsh opor duhet të diskutohet. Në asnjë hapësirë tjetër kjo m,und të diskutohet dhe të ndodhë. Asnjë organizatë më shumë se kjo nuk mund të përballet me sfidën e bashkimit.

“Prioriteti i Ukrainës është prioriteti i OSBE. Ka ende për tu bërë për të zgjidhur konfliktin përfshirë edhe krizën me Krimenë. Të mos harrojmë marrëveshjet e Minskut. 7 vjet më pas jetë vijojnë të humbasin. Shkatërrim familjesh komuniteti. Pashë me sytë e mi se si konflikti kishte ndikuar në vend. OBE ka parë se progresi i mëtejshëm është i mundshëm. Ka sjellë nivele të shkeljes së armëpushimit. Situata humanitare mbetet  me shqetësim. Për të bërë përparime në vend. Vendimi për marrëveshjen e Misnkut nuk është gjetja. Lideret u takuan pas tre vjetësh. Por duhet të zbatohen plotësisht. Duhet një çasje më praktike. Duhet të shfrytëzojmë maksimalisht monitorimin në Ukraninë. Ka qenë një vit i vështirë dhe shpreh një vlerësim të madh të MPM. Nuk ka asnjë justifikim për situata dhe sigurimi i stafit civil i MPM kërcënohen. Duhet të lejohet të bëjë punën. Ndërmjetësit e OSBE përballeshin me përçarjen. Në Karabak nuk mund të lihet pas ku shumë jetë u humbën.

“Pademia ka sjellë probleme. Rivendosje të shpejtë të rilëvizjes. Dhe u kërkoj palëve për negociata kur Suedia do të jetë në krye të OSBE. Sa i takon shkeljes së të drejtave. Humbjet e jetës kanë qenë shqetësuese. Ofruam që të vizitonim Bjellorusinë. Ishte një ofertë për të zgjedhur situatën në Minsk. Por kjo ofertë u hedh poshtë mund të ishte një mundësi për të shkuar në dialog. I mbetën pikëpamjes. Shpresoj që Bjellorusia ta marrë në konsideratë. Për të qenë atje si OSBE edhe nga kryesia e re.”

“OSBE mbeti adresa e fundit dhe kjo tregon se në këtë hapësirë të madhe na duhet të përqëndrohemi se si i nxitim dhe i përmirësojmë instrumentet e OSBE për të ndihmuar anëtarët të zgjedhin kriza. Strukturat e tjera nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë”

“Shqipëri iu desh ta drejtonte anijen e  OSBE në një kohë të vështirë. Efektiviteti ka drejtues të lartë të aftë. E pamë sa të rëndësishëm ishin dhe sa e rëndësishme është të forcohemi në pikëpamjen e kësaj organizatë e për të shndërruar në një organizatë të mirëfilltë për të ndjekur parimet.”

“Le ta përdorimin Tiranën për të dalë nga kriza aktuale të bashkëpunimit”

Top Channel