​COVID-19 do të lërë pasoja në ekonomi, rimëkëmbja do të zgjasë deri në 4 vjet

23/11/2020 18:58

Pandemia e koronavirusit do të ketë pasoja më të qëndrueshme në sjelljen e konsumatorit, të cilat do të ngadalësojnë më tej shërimin, paralajmërojnë ekspertët.

Anëtari i Këshillit Drejtues të Bankës Qendrore Evropiane (BQE) dhe ish- Guvernatori i Bankës Qendrore të Irlandës Philip R. Lane, paralajmëron se kthimi i ekonomisë evropiane në nivelet e para krizës mund të pritet vetëm në vjeshtën e vitit 2022.

“Një kthim më i shpejtë në nivelet e shokut para-COVID nuk duhet të pritet as me vaksinën e koronavirusit, pasi kërkon kohë për të shpërndarë dhe vaksinuar popullatën vitin e ardhshëm”, tha Lane.

Sidoqoftë, kohëzgjatja e vaksinimit nuk është arsyeja e vetme për një rimëkëmbje më të ngadaltë nga goditja e koronavirusit në ekonomi.

“Ne nuk supozojmë se gjithçka do të kthehet në nivelin që ishte para koronavirusit, sepse do të ketë efekte afatgjata në drejtim të besimit të konsumatorit dhe kursimeve, si dhe njerëzve që kthehen në punë. Pavarësisht vaksinës, do të ketë dëme më afatgjata dhe ekonominë evropiane krizë pa u dobësuar për një periudhë të gjatë kohore,” paralajmëroi Lane për Les Echos.

Një studim i fundit i BQE gjithashtu paralajmëron se kriza e koronavirusit do të ketë efekte në ekonominë evropiane. Studimi i koronavirusit, thuhet në studim, ka ndikuar si në ofertë ashtu edhe në kërkesë, dhe do të ketë një ndikim të veçantë në tregun e punës dhe investimet.

Të dhënat e Eurostat tregojnë se produkti i brendshëm bruto i BE-së ka qenë në zonën negative gjatë këtij viti. Rënia e produktit të brendshëm bruto u regjistrua në tremujorin e parë, kur ajo u zhyt 2.7 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar dhe në tremujorin e dytë, një pjesë e mirë e së cilës shumica e anëtarëve të BE ishin në bllokim, ra me 13.9 për qind.

Megjithëse ekonomia evropiane u tërhoq përsëri në tremujorin e tretë, ajo ishte në minus 4.3 për qind nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar. Ndërkohë që nuk ka ende të dhëna për tremujorin e katërt, shumë vende evropiane janë përsëri në bllokim dhe nuk pritet që rezultatet e kësaj periudhe të jenë më të mira.

Top Channel