Që kur Elon Musk njoftoi Neuralink, një ndërfaqe tru-kompjuter (BCI), neuro-shkencëtarët kanë pasur shumë pyetje.

Futja e një çipi në trurin e njeriut gjithmonë ka hasur në skepticizëm dhe Neuralink nuk ka qenë ndryshe.

Kohët e fundit, një neuro-shkencëtar ngriti disa pyetje të vlefshme mbi potencialin e transferimit të nxehtësisë të çipit dhe rrjedhjen e Lëngut Cerebrospinal (CSF), por Musk tha se ekipi i tij tashmë ka adresuar çështjet.

Transferimi i vazhdueshëm i energjisë në një çip që është i përbërë nga silici nxehet. Kjo është arsyeja pse ju shihni ftohës të rëndë të ajrit ose ftohës të ujit në procesorët e kompjuterit.

Çipi i Neuralink nuk është shumë i ndryshëm, por neuro-shkencëtarja Amy Eskridge pyeti Musk nëse ai e kishte konsideruar problemin e transferimit të nxehtësisë të krijuar nga Neuralink pasi ajo besonte se në të vërtetë do të “mbingarkonte” trurin dhe do ta ndihmonte të punonte më shpejt.

Neuralink është krijuar për të lexuar sinjale elektrike në tru, dhe fijet e ngulitura përgjojnë sinjalet e krijuara në tru dhe transferojnë përpunimin në një shtrirje të kompjuterit.

Musk tha se çipi tashmë ka sensorë të integruar që automatikisht mbajnë një temperaturë të sigurt dhe se nuk do të “mbingarkojë trurin”.

Kjo nuk është hera e parë që neuro-shkencëtarët ose neurologët ngrenë pyetje në lidhje me Neuralink. Musk ka pohuar ndër shumë gjëra që çipi mund të zgjidhë shumë çrregullime të trurit dhe neurologjik përveç depresionit.

Ndryshe, demonstrimi i Musk mbi derrat përfshinte vetëm leximin e sinjaleve nervore nga truri dhe trajtimi i një çrregullimi mund të jetë shumë vite larg.

Top Channel