​Njerëzit me grupin e gjakut zero kanë më pak rrezik nga infektimi me COVID-19

15/10/2020 17:21

Një numër në rritje i hulumtimeve tregojnë se grupi i gjakut mund të luajë një rol jetësor kur bëhet fjalë për t’u infektuar me koronavirusin vdekjeprurës.

Dy studime të reja sugjerojnë se njerëzit me grupin e gjakut zero mund të jenë në një rrezik më të ulët për të kontaktuar COVID-19 dhe kanë një gjasë të zvogëluar për t’u sëmurë rëndë.

Nuk është ende e qartë se çfarë e shkakton lidhjen statistikore të gjetur në dy studimet e publikuara në Danimarkë dhe Kanada, dhe ekspertët thonë se kërkohet më shumë hulumtim.

Të dy studimet u botuan në revistën Blood Advances, një botim i Shoqatës Amerikane të Hematologjisë.

Ndërsa ka disa teori, studiuesit ende nuk e dinë se çfarë mekanizmi mund të shpjegojë lidhjen midis grupeve të ndryshme të gjakut dhe COVID-19

Të dy studimet ofrojnë prova të mëtejshme se grupi i gjakut mund të luajë një rol kryesor në ndjeshmërinë e një personi ndaj infeksionit dhe shansin e tyre për të pasur një periudhë të rëndë të sëmundjes.

Hulumtimi i parë i bërë në Danimarkë në 473.654 njerëz të cilët u testuan për COVID-19 midis shkurtit dhe korrikut zbuluan se vetëm 7.422 teste me grupin e gjakut zero dolën pozitiv.

Sidoqoftë, edhe pse midis një grupi prej 2.2 milionë njerëzish që nuk ishin testuar për COVID-19, grupi i gjakut përbënte 41.7 për qind të popullsisë. Në të kundërt, 44.4 për qind e tipit A rezultoi pozitiv, ndërsa në popullatën më të gjerë daneze ai grup gjaku përbën 42.4%.

“Grupi i gjakut zero është i lidhur në mënyrë të konsiderueshme me ndjeshmërinë e zvogëluar ndaj infeksionit SARS-CoV-2”, shkruan autorët e studimit, që do të thotë se njerëzit me gjak të tipit zero duket se kishin më pak gjasa të infektoheshin.

Studimi tjetër i kryer në Kanada tregon rezultate të ngjashme. Nga 95 pacientë të sëmurë kritikë me COVID-19, një përqindje më e lartë me grupin e gjakut A ose AB – 84 për qind – kërkonte ventilim mekanik krahasuar me pacientët me grupin e gjakut O ose B, i cili ishte 61 për qind.

Studimi zbuloi gjithashtu se ata me gjak të tipit A ose AB kishin një qëndrim mesatar në njësinë e kujdesit intensiv prej 13.5 ditësh, krahasuar me 9 ditë për ata me tip zero ose B, zbuloi studimi.

Në Shtetet e Bashkuara, grupet më të zakonshme të gjakut janë zero dhe A. Sidoqoftë, ende SHBA kanë numrin më të lartë të infeksioneve dhe vdekjeve nga COVID-19 deri më sot. Ndërsa ka disa teori, studiuesit ende nuk e dinë se çfarë mekanizmi mund të shpjegojë lidhjen midis grupeve të ndryshme të gjakut dhe COVID-19.

Top Channel