​Studimi: Koronavirusi bëhet më infektues, vaksinat mund të bëhen joefektive

24/09/2020 17:06

Koronavirusi është shndërruar në një lloj më infektues dhe më shumë i transmetueshëm, sipas një studimi nga studiuesit në Hjuston.

Shkencëtarët publikuan rezultatet e një studimi që analizoi më shumë se 5,000 sekuenca gjenetike të koronavirusit, duke zbuluar se patogjeni vdekjeprurës është shndërruar në një tendosje më ngjitëse, duke ngritur pikëpyetje se sa shpejt virusi është evoluar ndërsa përhapet në të gjithë botën.

Studimi i botuar nga Houston Methodist në medRxiv, ekzaminoi mostrat e virusit nga dy valë të ndryshme COVID-19 në zonën e Hjuston: një nga faza më e hershme e pandemisë dhe një nga një valë më e fundit e infeksioneve në qytet.

Studimi zbuloi se pothuajse të gjitha llojet e virusit nga vala e dytë kishin një mutacion, të njohur si D614G, i cili është treguar se rrit numrin e “thumbave” në virusin në formë kurore.

Këta ‘thumba’ lejojnë që virusi të ngjitet në qelizat njerëzore, duke rritur aftësinë e virusit për të infektuar qelizat. Kërkimet sugjerojnë që ky mutacion mund të rrisë transmetimin e virusit.

Sidoqoftë, ata gjetën pak prova për të provuar se mutacionet në virus e kanë bërë atë më vdekjeprurëse, duke vënë në dukje se ashpërsia e sëmundjes së shkaktuar nga virusi ishte më e lidhur me kushtet themelore mjekësore të pacientëve dhe gjenetikën.

Nuk është për t’u habitur që koronavirusi ka evoluar me kalimin e kohës. Mutacionet në viruse janë normale dhe pasi infektuan më shumë se 32 milionë njerëz, koronavirusi ka pasur mjaft mundësi për të modifikuar vetveten.

Shumica e mutacioneve nuk kanë ndikim, por ky proces nganjëherë ndryshon sjelljen ose përbërjen e virusit dhe nëse ai ndryshim ndihmon përhapjen e virusit, një version i ri i virusit përfundimisht mund të dominojë përmes përzgjedhjes natyrore.

Ky studim nga Hjustoni është prova e fundit që koronavirusi po ndryshon ndërsa lëviz dhe bëhet më infektues gjatë procesit dhe nëse virusi vazhdon të evoluojë, ai mund të ndikojë në efektivitetin e një vaksine.

Virusi rrallë infekton të njëjtin person dy herë, por hulumtimi tregon se ri-infektimi është i mundur nëse një pacient është i infektuar me dy lloje të ndryshme të virusit. Për atë arsye, ndërsa virusi ndryshon, një vaksinë mund të duhet të ndryshojë së bashku me të.

“Ne do të duhet të ndjekim virusin dhe, ndërsa ai pëson mutacione,” tha për Washington Post, David Morens, një virolog dhe këshilltar në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive.

Top Channel