‘Asgjë në jetë nuk është e nevojshme, përveçse të vdes’, është një proverb i vjetër që ne dëgjojmë që në moshë të re. Dhe së shpejti e kuptojmë se është më se e saktë.

Vdekja është e pashmangshme dhe kjo është arsyeja pse ne përpiqemi të mos mendojmë për të. Por, a e dimë se çfarë ndodh pak përpara se një person të vdesë dhe a mund të njihet ai moment?

Një ekspert thotë se ‘hungërima’ është një shenjë e vdekjes së sigurt që pret dikë për 23 orët e ardhshme, shkruan New York Post.

Ky fenomen ndodh në një kohë kur një person nuk është në gjendje të gëlltisë. Një person i cili është afër vdekjes do të marrë frymë ndryshe, dhe ai tingull unik është pjesë e këtij fenomeni, thotë Daniel Marel nga Universiteti amerikan i Alabama.

Edhe pse tingulli është i frikshëm, mjekët sigurojnë që personi nuk ndjen dhimbje. Në raste të tilla, stafi mjekësor mund të ndihmojë dhe lehtësojë dhimbjen e pacientit duke e kthyer atë në anën e tij për të pastruar rrugët e tij ajrore.

Shenja të tjera që tregojnë vdekjen e shpejtë janë: konfuzion, zverdhje të shpeshta për të marrë më shumë oksigjen, humbje e vetëdijes, ndryshim në aromën e trupit, ankth, ethe.

Vitin e kaluar, neurologu Cameron Shock zbuloi se çfarë ndodh 30 sekonda para se dikush të vdesë. Ai thotë se në 10-20 sekondat e para humbasim sensin e vetes, humbasim sensin e humorit, aftësinë tonë për të menduar. Ai pretendon se në të vërtetë ka një dritë në fund të tunelit, por kjo nuk do të thotë se ekziston jeta pas vdekjes.

“Ne e dimë që ky fenomen ndodh në momentin kur truri nuk merr më oksigjen”, tha ai.

Në atë moment, personi me të vërtetë do të mendojë për jetën e tij dhe disa kujtime, dhe do t’i duket sikur jeta po fluturon para syve të tij. Dhe të gjitha përvojat jashtë trupit nuk janë të vërteta, ajo është vetëm një mashtrim i trurit tonë, pohon Shock.

Top Channel