Të larta deri në 500 metra dhe pa plagjiaturë: Kina sinjalizon ‘epokën e re’ për arkitekturën

07/06/2020 10:01

Ndërtesat e kopjuara dhe rrokaqiejtë më të lartë se 500 metra janë ndër udhëzimet e reja të qeverisë kineze që do jenë të ndaluara për arkitektët, zhvilluesit e pronave dhe planifikuesit urbanë.

Duke përshkruar atë që e quan një “epokë të re” për qytetet e Kinës, qeveria gjithashtu propozon masa të tjera spastrimi për të siguruar që ndërtesat “mishërojnë frymën” e rrethinës së tyre dhe “të nxjerrin në pah Karakteristikat kineze ”

Me kufizimet e lartësisë që po zbatohen tashmë në vende si Pekini, dhe një direktivë qeveritare e vitit 2016 që kërkon fundin e ndërtesave “të tepërta, të çuditshme”, udhëzimet duket se zyrtarizojnë ndryshimet që tashmë ishin në zhvillim e sipër.

Por sipas ekspertëve të arkitekturës kineze, disa nga sugjerimet më pak tërheqëse – të tilla si një apel për mbrojtjen e trashëgimisë, një sistem krediti për projektuesit dhe emërimi i arkitektëve kryesorë – mund të sinjalizojnë një evolucion delikat në mënyrën e planifikimit të qyteteve të Kinës.

“Dokumenti nuk ka të bëjë vetëm me lartësinë,” tha Li Shiqiao, profesor i arkitekturës aziatike në Universitetin e Virxhinisë, në një intervistë telefonike për CNN. “Bëhet fjalë për kulturën kineze, kontekstin urban, frymën e qytetit dhe shfaqjen e modernizmit”.

Top Channel