Demokratët kritikojnë Shtëpinë e Bardhë për dërgimin e ventilatorëve në Rusi

24/05/2020 04:20

Ligjvënësit amerikanë janë ankuar në Shtëpinë e Bardhë, për shkak të dërgimit të dhjetëra ventilatorëve të prodhuar në SHBA për në Rusi. Ata kanë thënë se ky veprim është bërë pa justifikim dhe se potencialisht mund të privojë amerikanët e prekur nga koronavirusi, që të trajtohen.

Letra, që është nënshkruar nga pesë ligjvënës demokratë të Dhomës së Përfaqësuesve, është zhvillimi i fundit sa i përket dërgesave të pajisjeve mjekësore nga SHBA-ja në Rusi. Rusia po ashtu ka bërë një gjest të ngjashëm gjatë kësaj jave.

Departamenti amerikan i Shtetit ka njoftuar se rreth 200 ventilatorë – në vlerë prej 5,6 milionë dollarësh – do të dërgohen në Rusi, duke e cilësuar këtë si “donacion humanitar”. Avionët ushtarakë, që bartnin këto pajisje, arritën në Moskë më 21 maj. Në letrën dërguar presidentit Donald Trump, ligjvënësit vunë në dyshim arsyetimin e Shtëpisë së Bardhë për dërgesën.

“Nuk duket se administrata juaj është duke hartuar ndonjë politikë për të përcaktuar nëse këta ventilatorë po shkojnë në shtetet që kanë më shumë nevojë dhe nëse dërgimi i tyre do të kontribuojë në sigurinë tonë kombëtare”, thuhet në letër. “Në vend të kësaj, duket se ju mund të ofroni ose shisni ventilatorë në vende të tjera, si dhuratë ose favorizime që t’iu shërbejnë interesave tuaja politike ose personale, pa ndonjë arsyetim strategjik”, thanë ata.

Shtëpia e Bardhë ende nuk ka reaguar lidhur me këtë letër. Dërgesa e ventilatorëve nga SHBA-ja në Rusi, u pasua pas dërgimit të 45 ventilatorëve dhe pajisjeve të tjera mjekësore nga Moska për në SHBA në muajin prill. Si Uashingtoni, po ashtu edhe Kremlini kanë thënë se dërgesat e pajisjeve mjekësore janë shembull i bashkëpunimit, pavarësisht raporteve jo të mira ndërmjet dy vendeve./REL

Top Channel