Barr: Obama, Biden nuk janë në shënjestër të rishikimit të origjinës së hetimit mbi ndërhyrjen ruse

19/05/2020 03:47

Prokurori i Përgjithshëm i Shteteve të Bashkuara, William Barr tha të hënën se nuk pret që rishikimi nga Departamenti i Drejtësisë i trajtimit nga FBI-ja të hetimit mbi ndërhyrjen në zgjedhjet e vitit 2016 do të çojë në hetim penal të ish-presidentit Barack Obama ose ish Nënpresidentit Joe Biden. “Sa i përket Presidentit Obama dhe Nënpresidentit Biden, çfarëdo qoftë niveli i përfshirjes së tyre, bazuar në informacionin që kam sot, nuk pres që puna e zotit Durham do të çojë në një hetim kriminal ndaj tyre”, tha Barr.

Prokurori federal John Durham po rishikon origjinën e hetimit të ndërhyrjes ruse në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016 në Shtetet e Bashkuara.Presidenti Donald Trump në javët e fundit ka folur vazhdimisht mbi një skandal që ai e quan “Obamagate”, duke thënë pa prova se ish presidenti Obama ishte i lidhur me “krimin më të madh politik në historinë amerikane”.

Presidenti Trump intensifikoi këto akuza ndërsa u përball me kritika për mënyrën se si administrata e tij e ka trajtuar pandeminë e koronavirusit që ka shkaktuar vdekjen e më shumë se 88,000 amerikanëve dhe po përgatitet të përballet me zotin Biden në zgjedhjet presidenciale të nentorit. Prokurori Barr shtoi se zgjedhjet duhet të vendosen vetëm nga debatet mbi politikat, dhe se çdo hetim i një kandidati politik do të duhej të miratohej nga ai personalisht.

“Ne nuk mund të lejojmë që ky proces të pushtohet nga përpjekjet për t’i rënë këmbanave të hetimeve kriminale ndaj secilit kandidat.” Zoti Barr nuk e përjashtoi mundësinë e hetimeve kriminale ndaj personave të tjerë, por nuk ofroi detaje të tjera. Presidenti Trump nuk e ka bërë të qartë se për çfarë po e akuzon ish Presidentin Obama, por akuzat duket se përqendrohen në veprimet e forcave të zbatimit të ligjit në fund të mandatit të zotit Obama.

Prokurori i Posaçëm, Robert Mueller konkludoi në mars të vitit 2019 se rusët kishin provuar në mënyrë aktive të ndërhynin në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016, si përmes sulmeve kibernetike ndaj sistemit të postës elektronike të Komitetit të Partisë Demokrate dhe përmes propagandës. Ndërsa raporti i tij dokumentoi kontakte të shumta midis Fushatës së Presidentit Trump dhe Rusisë, ai tha se nuk kishte prova të mjaftueshme për të vërtetuar se ekzistonte një komplot kriminal.

Rusia vazhdimisht ka mohuar akuzat se ajo është përpjekur të ndikonte mbi zgjedhjet amerikane dhe Presidenti Trump e ka hedhur poshtë idenë si një lojë të shpikur politike. Prokurori Barr është përballur me kritika të ashpra nga demokratët dhe ish prokurorët e karrierës në muajt e fundit, të cilët thonë se ai e ka politizuar sistemin e drejtësisë në favor të aleatëve të zotit Trump. Në fillim të këtij muaji, zoti Barr ndërhyri për të tërhequr akuzat kriminale ndaj ish këshilltarit të sigurisë kombëtare të Presidentit Trump, Michael Flynn, i cili tashmë kishte pranuar fajësinë për akuzat se ka gënjyer FBI-në. Në shkurt ai ndërhyri për të rekomanduar një fjali më të lehtë për mikun e Presidentit Trump, zotin Roger Stone.

Top Channel