EUROPOL arrestime për mashtrime miliona dollarësh me maska mbrojtëse

14/04/2020 21:09

Agjencia Evropiane për Bashkëpunim në Zbatimin e Ligjit (EUROPOL) ka arrestuar dy persona në Holandë nën dyshimin se janë pjesë e një rrjeti kriminal që planifikoi një mashtrim multi-milionë dollarësh duke shitur pajisje mjekësore jo ekzistuese në Evropë.

EUROPOL tha se në mes të marsit, kujdesi shëndetësor gjerman punësoi dy kompani nga Cyrihu dhe Hamburgu për të marrë maska mbrojtëse me vlerë 15 milionë euro.

Me një mungesë globale në furnizimet mjekësore që ndërlikojnë kanalet e zakonshme të biznesit, blerësit ndoqën rrugë të reja me shpresën për të siguruar maska.

Ata së pari u kontaktuan me atë që dukej një ueb faqe legjitime në Spanjë që shet maska për fytyrë. Pavarësisht nga blerësit, faqja ishte e rremë.

Përmes postës elektronike, kompania fillimisht pretendoi se kishte 10 milionë maska. Ata pastaj referuan blerësit te një tregtar i ‘besuar’ në Irlandë. Ndërmjetësi irlandez premtoi se do t’i vinte në kontakt me një furnizues tjetër, këtë herë në Holandë.

Blerësit iniciuan një transferim bankar në Irlandë dhe përgatitën për dorëzim, i cili përfshinte 52 kamionë dhe një përcjellje policie për të transportuar maska nga një depo në Holandë në destinacionin përfundimtar në Gjermani.

Pak para datës së dorëzimit, blerësit u njoftuan se fondet nuk ishin pranuar dhe se kërkohej një transferim urgjent prej 880.000 euro direkt te furnizuesi holandez për të siguruar mallin.

Blerësit kryen pagesën dhe maskat nuk mbërritën kurrë. Rezulton se kompania holandeze kishte ekzistuar, por faqja e internetit e tyre gjithashtu ishte e rremë. Nuk kishte asnjë procesverbal zyrtar të urdhrit.

Kur blerësit kuptuan se ishin mashtruar, ata kontaktuan bankën e tyre në Gjermani, për të ndjekur gjurmët e parave.

Falë një alarmi të ngritur nga hetuesit, banka e Mbretërisë së Bashkuar ishte në gjendje të kujtonte shumën e plotë.

Shërbimi i Informacionit Fiskal Holandez dhe Hetimit zbuloi shpejt 880.000 euro që ishin transferuar nga kompania gjermane. Gati 500.000 euro nga ato fonde ishin dërguar në Mbretërinë e Bashkuar, të gjitha këto ishin destinuar për një llogari në Nigeri.

Këto fonde tani janë kthyer në Holandë dhe janë ngrirë nga autoritetet.

FOTO GALERI
1/10

Top Channel