Koronavirusi/ Paralajmërimi i ekspertit: Njerëzit duhet të jenë të përgatitur që kjo të bëhet një epidemi globale

27/01/2020 11:29

Numri i personave të infektuar nga koronavirusi Wuhan mund të dyfishohet potencialisht çdo gjashtë ditë në mungesë të një ndërhyrjeje të madhe nga autoritetet e shëndetit publik, sipas profesorit Gabriel Leung, kreu i mjekësisë publike të shëndetit në Universitetin e Hong Kong (HKU).

Leung, i cili është edhe drejtori themelues i Qendrës Bashkëpunuese të Organizatës Botërore të Shëndetit për Epidemiologjinë dhe Kontrollin e Sëmundjeve të Infeksionit në Hong Kong, dha parashikimin e tij për masën e mundshme të shpërthimit gjatë një konference për shtyp të mbajtur në HKU të hënën pasdite.

Ai tha se e kishte dorëzuar raportin e tij tek autoritetet e Pekinit dhe Hong Kongut, si dhe në Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH).

Leung tha sipas modelit të ekipit të tij, numri i rasteve të koronavirusit Wuhan përfshirë pacientët që janë inkubues (nuk shfaqin simptoma) mund të afrohet në 44,000 raste që nga 25 janari.

Përveç Wuhan, Leung paralajmëroi se Kina mund të shohë epiqendra të epidemive vetë-mbajtëse në qytete të tjera të mëdha në kontinent, përfshirë në Pekin, Shanghai, Guangzhou dhe Shenzhen.

Sipas parashikimit të Leung, numri i çështjeve mund të arrijë kulmin midis mesit të majit dhe mesit të prillit në qytetet e mëdha.

Leung tha se njerëzit duhet të jenë të përgatitur për shpërthimin për t’u bërë një epidemi globale.

Top Channel