Autoritetet kineze janë tepër të shqetësuara për përhapjen e një virusi mister që tashmë ka marrë më shumë se një duzinë jetë, me studiues të frikësuar se numri i përgjithshëm i rasteve mund të jetë në mijëra.

Por çfarë është një koronavirus dhe çfarë tipare ka kjo? Sa lehtë përhapet?

Ja çfarë duhet të dini:

Çfarë është një koronavirus?

Virusi i ri e ka origjinën në Wuhan, Kinë

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) përshkruan koronaviruset si një familje e madhe e viruseve që variojnë nga ftohja e zakonshme deri te sëmundjet më të rënda siç është sëmundje serioze e frymëmarrjes (SARS), e cila vrau gati 800 njerëz globalisht gjatë një shpërthimi 2002/03 që gjithashtu filloi në Kinë.

I quajtur “virusi Wuhan” nga disa në Kinë, mori këtë emër pasi ishte qyteti i parë ku dhe ishte raporti i parë, në fillim të këtij muaji. Të gjithë koronaviruset janë zoonotikë, që do të thotë se ato transmetohen midis kafshëve dhe njerëzve.

Cilat janë simptomat?

Ekzistojnë një numër i shenjave të zakonshme që mund të infektoheni, shumica e të cilave janë të frymëmarrjes siç janë përjetimi i vështirësive në frymëmarrje, gulçim dhe pasimi i një kollë.

Mund të keni ethe.

Raste më të rënda mund të çojnë në kushte potenciale vdekjeprurëse si pneumoni dhe probleme të rënda në veshka.

Top Channel