Mjekët kërkojnë rrugën për pavdekësinë: Dihet kur do të bëhet transplantimi i parë i kokës

27/12/2019 09:35

Transplantimi i parë i kokës njerëzore mund të bëhet që në dekadën tjetër. Këtë e pohojnë ish-kirurgu neurokirurg, profesor i Universitetit Hall dhe anëtar i Organizatës Kombëtare të Shëndetit në Britaninë e Madhe Bruce Matthew.

Matthew ka punuar në shkrimin e një romani të trillimeve shkencore ndër vite, me themeluesin e Institutit të Futurologjisë Michael Lee. Ai pohon se një kusht për një operacion të suksesshëm është një shartim me palcë kurrizore.

Deri më tani, disa shkencëtarë janë përpjekur ta bëjnë këtë veprim, por pa dobi. Ata vendosën të shkurtojnë palcën kurrizore gjatë punës, kështu që Matthew nuk i klasifikon metodat e tyre si serioze, transmeton KosovaPress.

Një mjek i sallës kreu rreth 10,000 operacione gjatë karrierës së tij. Ai beson se përparimet në neurokirurgji, robotikë dhe transplantim të qelizave burimore do të lejojnë transplantimin e plotë të kokës dhe palcës kurrizore në një organ tjetër deri në vitin 2030.

“Fillimisht, qëllimet tona dukeshin jo serioze, por në të vërtetë nuk është ashtu. Nëse tërheq trurin dhe palcën kurrizore së bashku, nuk është e pamundur,” ka thënë Matthew për ‘Telegrafin’ britanik.

Një nga shkencëtarët më famëkeq në fushën e transplantimeve të Sergio Canavero në vitin 2017 pretendoi se kishte kryer një transplant të kokës në një kufomë njerëzore. Metoda bazohet në një thyerje të palcës kurrizore në bazën e qafës.

Puna e doktor Canaver mund të tregojë rrugën drejt pavdekësisë. Kjo është pikërisht ideja që qëndron pas studimit të Matthew dhe bashkëpunëtorit të tij Lee, të cilët janë përpjekur të eksplorojnë potencialin e pavdekësisë njerëzore duke shkruar një libër mbi transplantimin e kokës.

“Aktualisht, numri i nervave që mund të lidhen është i kufizuar, por inteligjenca artificiale do të lejonte që të lidhen deri në 200 nerva. Truri dhe tërë shpina mund të transplantohen në një trup tjetër”, shpjegon Matthew.

Megjithatë, heqja e palcës kurrizore pa dëmtim është një mision i pamundur sot. Progresi në metodologjinë e procedurës pritet gjatë 10 vjetëve të ardhshme.

Ky operacion nuk do të ndihmojë personat që kanë një dëmtim të rëndë të shtyllës kurrizore, por do të përfitojnë këdo që vuan nga sëmundje degjenerative të muskujve.

Matthew është ende i pasigurt nëse një shpinë apo kokë e transplantuar mund të futet në trupin e dikujt tjetër. Qelizat burimore luajnë një rol kryesor në marrjen e organeve.

“Ekzistojnë rreziqe dhe kufizime, por mund të punohet për t’i adresuar ato. Dihet se ka mijëra trupa njerëzish që duan të bëhen të pavdekshëm duke kontraktuar kompani të specializuara të ngrirjes së organeve. Ata vërtet besojnë se një ditë do të zgjohen pas vdekjes dhe do ta mposhtin vdekjen”, përfundon doktor Matthew.

Top Channel