Qytetarët e Kosovës kërkojnë formimin sa më të shpejtë të institucioneve të reja të shtetit, meqë sipas tyre, mungesa e institucioneve shënohet me pengesa në zhvillimin e vendit.

Gjithashtu, qytetarët janë shprehur se vonimi i formimit të institucioneve mund të ndikojë edhe në sferën ndërkombëtare, meqë partnerët e Kosovës presin që sa më shpejtë Republika e Kosovës t’i ketë institucionet e reja, në mënyrë që të mund të vazhdohet puna në të mirë të qytetarëve të Kosovës.

Qytetarët thonë se vonimi i formimit të institucioneve, vonon çdo proces tjetër, gjë që pengon zhvillimin e vendit në shumë sektorë.

Kadri Berisha, qytetar në Prishtinë, thotë për KosovaPress se kanë pritur që partia fituese e zgjedhjeve të 6 tetorit, dhe ajo pasuese, të lidhin koalicion menjëherë pas certifikimit zyrtar të rezultateve të zgjedhjeve nga ana e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.

Berisha: Moskonstituimi i institucioneve vonon çdo proces

“Moskonstituimi i institucioneve të Republikës së Kosovës, e vonojnë çdo proces të jetës politike dhe shoqërore në Kosovë, një vakum i tillë meqenëse që dy muaj janë mbajtur zgjedhjet, është pak i çuditshëm, sepse të gjithë kemi prit që marrëveshja e këtij koalicioni famoz që po pritet Vetëvendosje me Lidhjen Demokratike të Kosovës, do të arrihet shumë shpejtë, po zvarritet dhe ka elemente të çuditshme, por edhe befasuese”, thotë ai.

Gjithashtu sipas tij, kjo situatë mund të ndikojë edhe në bashkëpunimet ndërkombëtare që i ka shteti i Kosovës.

Por, Berisha thotë se ambasadat e vendeve të QUINT-it në Kosovë, duhet të bëjnë presion për formimin sa më të shpejtë të Qeverisë dhe Kuvendin të Kosovës.

Berisha: Ambasadat të bëjnë trysni

“Në aspektin ndërkombëtar, kjo ngec dhe e qet një pikë të zezë në elitën politike të Kosovës, mirëpo ndoshta ata, ambasadat e huaja që janë këtu, duhet të bëjnë një trysni më të madhe për t’u arritur ky koalicion sa më shpejtë që është e mundur, nëse nuk ka ndonjë prapavijë”, thotë ai.

E sipas Nehat Spahiut, një tjetër qytetar që flet për situatën aktuale në vend, pa institucione rrezikohet të ngecë zhvillimi i Kosovës.

Spahiu: E pengon zhvillimin e Kosovës

“E pengon zhvillimin e Kosovës shumë, dhe dyshoj që së shpejti do të bëhet koalicioni mes dy partive që kanë fituar zgjedhjet… Edhe në bashkëpunimin ndërkombëtar ndikon, sepse ndërkombëtarët presin që sa më shpejtë të formohet qeveria dhe sa më shpejtë të fillojnë bisedimet me Serbinë për zgjidhjen e statusit të Kosovës, për liberalizimin e vizave dhe shumë gjëra të tjera”, thotë ai.

Fajtorë për këtë situatë, sipas Gani Haxhiajt janë dy partitë që kanë marrë besimin e qytetarëve për formimin e institucioneve të reja.

Haxhiaj: Fajtorë janë partitë që i kanë fituar zgjedhjet

“E pengon shumë, fajtorë kryesorë janë dy partitë, të cilat i kanë fituar zgjedhjet, andaj unë po ua zë për të madhe pse po e zhagisin, pse po e prolongojnë, pse nuk po i formojnë institucionet dhe të shkon puna mbarë. Populli e ka dhënë verdiktin e vet, dihet çfarë verdikti, që duhet të ketë ndryshime”, thotë ai.

E Ilir Maqedonci, profesor në Shkollën “Ilira” të Marevcit, thotë se mungesa e institucioneve po ndikon edhe në arsim.

Maqedonci: Çdo gjë mbetë prapa pa institucione

“Mbetet prapa krejt. Unë në arsim punoj, na kanë rrejt që sa javë, kemi me i procesu edhe sot nesër, sot nesër, pagat edhe veç rrejnë nuk ka asgjë”, thotë ai.

Çështja e arsimit po e shqetëson edhe një tjetër qytetar. Zenel Thaçi thotë se Kosova ka ngecur shumë në këtë fushë.

Thaci: Zhvillimi i arsimit në Kosovë ka ngecur

“Po qysh nuk ngecë, a po e sheh arsimi, ku është arsimi”, thotë ai.

Në Republikën e Kosovës janë mbajtur zgjedhjet e jashtëzakonshme parlamentare më 6 tetor 2019. Procesi i certifikimit të rezultateve nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka qenë i tejzgjatur, për shkak të disa problemeve me formularë që janë hasur gjatë numërimit. E kjo ka dërguar shumë vendvotime në rinumërim, meqë Qendra për Numërim dhe Rezultate ka hasur në probleme gjatë numërimit të votave.

Më 27 nëntor KQZ ka bërë certifikim zyrtar të rezultateve të zgjedhjeve të 6 tetorit, zgjedhje këto që e nxorën të parën Lëvizjen Vetëvendosje dhe të dytën Lidhjen Demokratike të Kosovës.

Këto dy parti janë në bisedime për një koalicion të mundshëm qeverisës, por që ende nuk ka një marrëveshje në mes tyre, raporton KosovaPress

Top Channel