Një studim i ri zbulon se kimikatet në ajër ngushtojnë enët e gjakut dhe rrisin rrezikun e sëmundjes me 6 për qind.Të jetosh në zona shumë të ndotura mund të rrisin rrezikun e humbjes të të parit, sugjeron një studim i Kolegjit universitar në Londër (UCL).

Studiuesit zbuluan se njerëzit që merrnin frymë në sasi të mëdha të ndotjes së ajrit kishin të paktën gjashtë për qind më shumë të predispozuar të zhvillonin glaukoma sesa ata në rajone të pastra.Sëmundja, e shkaktuar nga vdekja e qelizave të retinës në pjesën e prapme të syrit, prek 60 milionë njerëz në të gjithë botën, një e 10-ta prej tyre kanë kaluar plotësisht në verbëri. Rreth 500,000 njerëz në Britani të Madhe dhe më shumë se 2.7 milionë amerikanë, vuajnë nga gjendja. Shkencëtarët besojnë se ndotja e ajrit mund të shkaktojë glaukoma për shkak të shtrëngimit të enëve të gjakut që shkatërrojnë qelizat e retinës ose nga kimikatet që janë drejtpërdrejt toksike për nervat. Ata thonë se grimcat mikroskopike të emetuara nga makinat dhe industria janë marrë frymë thellë në mushkëri dhe hyjnë në rrjedhën e gjakut. Studiuesit nga University College London (UCL) shikuan 111.370 pjesëmarrës nga studimi i Biobank në Britani të Madhe që kishin teste të syve nga viti 2006 deri më 2010. Të dhënat pastaj u referuan me nivelet e ndotjes së ajrit duke përdorur adresat e shtëpive të vullnetarëve.

Glaukoma është një gjendje që mund të ndikojë në shikim, zakonisht për shkak të rritjes së presionit brenda syrit. Shpesh prek të dy sytë, zakonisht në shkallë të ndryshme. Njëri sy mund të zhvillojë glaukoma më shpejt se tjetri. Glaukoma zhvillohet kur lëngu i syrit nuk mund të thahet siç duhet dhe rritet presioni, i njohur si presioni intraokular.

Kjo mund të dëmtojë nervin optik (i cili lidh syrin me trurin) dhe fibrat nervore nga retina (indi nervor i ndjeshëm ndaj dritës që drejton pjesën e pasme të syrit). Glaukoma mund të mjekohet me pika të syrit, trajtim laseri ose kirurgji. Por diagnoza e hershme është e rëndësishme pasi çdo dëmtim i syve nuk mund të kthehet. Trajtimi synon të kontrollojë gjendjen dhe të minimizojë dëmet në të ardhmen.Nëse lihet e pa trajtuar, glaukoma mund të shkaktojë dëmtim të shikimit. Por nëse është diagnostikuar dhe trajtuar mjaft herët, dëmtimi i mëtejshëm i shikimit mund të parandalohet.

Top Channel