Muri i Berlinit u ndërtua në vitin 1961 për të ndarë Berlinin Lindor nga ai Perëndimor, dhe u shemb më 9 Nëntor të vitit 1989. Ngjarja ishte aq e rëndësishme sa shërbeu si shtysë për rrezmin e komunizmit edhe në shumë vende të tjera.

I ndërtuar nga Gjermania Lindore, e udhëhequr nga Bashkimi Sovjetik, muri kishte si synim të mbante fashistët perëndimorë larg e që të mos pushtonin lindjen. Por në fakt shërbente edhe si barrikadë për lindorët që përpiqeshin të emigronin vazhdimisht për në territoret e perëndimti kapitalist.

Ndarja bëri që të ndahen familje e të shkelen të drejta njeriu, duke e mbajtur popullsinë e Gjermanisë Lindore të mbyllur në territor sovjetik. 100 persona u vranë teksa përpqieshin të kapërcenin murin kufitar, të rrethuar nga tela me gjemba e ushtarë me mitralozë.

Më 9 Nëntor 1989, partia komuniste e Gjermanisë Lindore tha se qytetarët mund të kalonin matanë murit kur të donin. Menjëherë u krijua kaos. Ata që jetonin në Lindje më në fund kishin mundësinë të kalonin në perëndim për herë të parë pas 30 vitesh. Teksa mblidheshin, qytetarët nisën ta shkatërrojnë murin.

FOTO GALERI
1/25

Top Channel