Në shekullin e 17, një thikë nefriti, e punuar me mjeshtëri dhe e veshur me flori, u krijua për Shah Xhehanin,  perandorin që ndërtoi Taxh Mahalin. Dy shekuj më vonë përfundoi në koleksionin privat të Samuel Mors, shpikësi i kodit Mors.

Tani është një nga 150 artifaktet mahnitëse, disa prej tyre tw krijuara qw nw vitin 1526, e që u janë marrë hua familjes mbretërore të Katarit, me qëllimin për t’i shfaqur në “Legion of Honor” të San Franciskos, në një ekspozitë të titulluar: “Lindja takohet me Perëndimin: Stolitë e Maharaxhajve, nga koleksioni Al Thani”.

Në vitet 1500, Mugalët, një dinasti myslimane me rrënjët nga Azia Qendrore, pushtuan Indinë e Veriut dhe thelëmuan një perandori. Në atë kohë, Europianët kishin vendosur lidhje të forta tregtare me Indinë, dhe perandorët Mugalë mahniteshin nga teknologjia që përdorej për të punuar gurët e çmuar.

FOTO GALERI
1/10
Kuratori i ekspozitës, Martin Champman, ka zgjedhur 10 nga stolitë që do të shfaqen në ekspozitë për t’ia treguar mediave.

Top Channel