Tema e rrezikut nga ndotja e ajrit është rikthyer në qendër të diskutimeve në Kosovë ku numri i fëmijëve me probleme respiratore, apo sëmundje të mushkërive, është rritur, nga sa tregojnë të dhënat e repartit pediatrik në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës.

Ndonëse nuk ka të dhëna të sakta se sa fëmijë gjatë vitit preken apo edhe vdesin nga këto sëmundje, profesionistë të fushës, sipas Radio Europa e Lirë, thonë se këto probleme shëndetësore lidhen me ajrin e ndotur. Ndotja e ajrit përgjithësisht në Kosovë, por sidomos në zonat urbane, konsiderohet të jetë disa herë mbi normën e lejuar.

Zyra e OKBSH-së atje ka dale me një bilanc: kjo lloj ndotje sipas saj, shkakton çdo vit 835 vdekje të parakohshme në vend”.

Problemet më të mëdha tek fëmijët e prekur nga sëmundje respiratore vërehen më së shumti gjatë stinës së dimrit, dhe ajri i ndotur konsiderohet një prej shkaktareve.

Rastet e sëmundjeve kane nisur te shtohen qe tani e sipas eksperteve, mund te zgjasin deri ne maj. raporti i fundit i Organizatës së Kombeve të Bashkuara (OKB) tregonte se ndotja e ajrit shkakton çdo vit vdekjen e 7 milionë personave në botë, ndërsa 92% e rreth 4 miliardë personave në rajonin Azi-Paqësor janë duke thithur ajër toksik.

Top Channel