“O toka ime që të lërova e të thura këngë,
Që të kam dashur plisin dhe barin,
Që të kam fshirë me duar, me mëngë,
Në ç’vend ma le varrin?”

Këto vargje janë shkruar nga poeti i madh Dritëro Agolli, i cili para se të vdiste hodhi në letër një poezi me titullin “Testament” për lexuesit. Por duket se fjalët e sjella në formë epitafi, nuk janë vetëm ndjerë dhe lexuar, por edhe përjetësuar.

Dashamirësit e tij nga Devolli dhe gjithë Shqipëria, nxitur nga dëshira për të përkujtuar gjithmonë gjeniun e letrave shqipe, vendosën ti bashkohen nismës së Bashkisë Tiranë për të mbjellë pemë dhe për të krijuar në Parkun e Liqenit atë që do të njihet me emrin “Pylli i Dritëroit”.

Vetë gruaja e poetit Sadije Agolli, zgjodhi të vizitojë këtë hapësirë të gjelbër pranë Liqenit Artificial ku adresoj edhe një mesazh për kontributorët.

“Mbjellja e pemëve të llojeve të ndryshme dhe pyllëzimi i kësaj toke është një nga nismat më të bukura dhe më fisnike që dashamirësit po i dhurojnë Dritëroit për ta përjetësuar me frymëmarrjen e tyre. Dritëroi e ka dashur tokën dhe i ka kënduar gjithmonë asaj. Sa herë që ju të shëtisni në këtë pjesë të pyllëzuar do të ndjeni edhe zërin e Dritëroit me vargjet dhe prozën e tij. Unë ju falenderoj të gjithve dhe uroj që të kaloni ditë të gëzuara sa herë që të shëtisni në këtë pyll të ri që po merr formë dhe që në të ardhmen do të shumohet nga shumë bimë të tjera pasi aty do të jetë edhe fryma e Dritëroit”, u shpreh Sadija.

“Pylli i Dritëroit” simbolikisht ka 47 pemë për 47 fshatra të Devollit në respekt të kontributit që ai dha veçanarisht për zonën nga vinte. Pas indicieve të para shumë shpejt mori permasa edhe më kombëtare. Ky pyll do te na sherbeje si simbol i bashkepunimit dhe mirekuptimit”, shprehet Begolli.

Në këtë hapësirë krahas pemëve, është menduar që të ngrihet dhe një bust i shkrimtarit.

Top Channel