Lu: BKH të kalojë tani. Funksionarët e saj do jenë “të paprekshëm”

23/03/2016 00:00

Koha e miratimit të Byrosë Kombëtare të Hetimit ka qenë debat më vete mes klasës politike, por edhe këtë debat duket se po e shuan Ambasadori Amerikan, Donald Lu. Ai ka artikuluar për herë të parë se kur duhet miratuar Byroja.

“Ky institucion duhet të krijohet në të njëjtën kohë me reformën në drejtësi. Në fund të fundit reforma në drejtësi do të krijojë zyrën e prokurorit të posaçëm SPAK-ut, që do të drejtojnë përpjekjet e antikorrupsionit të BKH-së. Të bien dakort që BKH është një institucion jetik për antikorrupsionin në Shqipëri, të bien dakort për modelin antikorrupsion një institucion të mbështetur nga FBI-ja  amerikane i pavarur dhe llogaridhënës para popullit shqiptar“, thotë ambasadori Lu.

Batutat e filmit  “Të paprekshmit”, mes prokurorit Eliot Nesh, interpretuar nga Kevin Kostner dhe policit të pakorruptuar të Çikagos, që vritet nga banda e Al Kapones, interperetuar nga Sean Connery, u zgjodhën nga ambasadori Donald Lu për të ilustruar sesi  duhet të funksionojë Byroja Kombëtare e Hetimit.

Ambasadori duke projektuar profilin e policëve të Byrosë tha se ata duhet t‘i dominojë pavarësia dhe mospasja frikë të ndjekin “çunat e këqinj”.

“Njësia hetimore të paprekshmit ishin të imunizuar nga korrupsioni dhe frikësimi. Kjo njësi arrestoi Al Kaponen dhe ne shpresojmë të krijohet në Shqipëri“, thotë ambasadori.

Lu ngriti një pyetje; përse shqiptarët duhet të besojnë se këta policë të posaçëm do të do të jënë përtej ndikimeve dhe korrupsionit?

“Për shkak se SHBA do të investojnë që ajo të jetë e tillë. Ne kemi vënë mënjanë miliona dollarë për të paguar pajisjet dhe trajnimet e këtyre policëve. Trajnimi i tyre do të zhvillohet në akademinë e FBI-së në SHBA. Një agjent i FBI-së do të caktohet në Tiranë për të mbështetur krijimin e kësaj organizate.

Se çfarë i pret agjentët e BKH, këtë Donolad Lu nuk e la surprizë të minutës së fundit.

“Të gjithë policët e BKH do të kalojnë përmes testeve të dallimit të gënjeshtrave, njohur ndryshe si testi i Poligrafit.  Llogaritë e tyre bankare do të mbikëqyren për të siguruar se ata nuk po marrin ryshfet, ose që nuk po punojnë për krimin e organizuar”, u shpreh Lu.

Duke i parë debatet për byronë si politike, ai u drejtoi krerëve të politikës shqiptare 3 kërkesa.

“Të bien dakord që BKH është një institucion jetik për anti-korrupsionin në Shqipëri. Të bien dakord për modelin anti-korrupsion, një institucion të mbështetur nga FBI-ja amerikane, i pavarur dhe llogaridhënës para popullit shqiptar. Ky institucion duhet të krijohet në të njëjtën kohë me reformën në drejtësi. Në fund të fundit, reforma në drejtësi do të krijojë zyrën e prokurorit të posaçëm, SPAK-ut, që do të drejtojë përpjekjet e anti-korrupsionit të BKH-së”, shtoi Lu.

Top Channel