24 vjet nga rrëzimi i bustit të Enver Hoxhës

20/02/2015 00:00

Shënohen sot 24 vjet nga rrëzimi i bustit të diktatorit Enver Hoxha, në
sheshin qendror të kryeqytetit. Pothuaj një çerek shekulli më parë,
mijëra qytetare te Tiranes u mblodhen ne shesh, duke kryer aktin e
rrezimit te bustit te diktatorit, qe ishte pare si simboli i komunizmit.

Rrezimi i bustit ishte simbolika e renies se nje rregjimi qe po jetonte ditet e tij te fundit dhe qe ishte paraprire nga nje seri zhvillimesh te ndryshimit te madh, i cili nisi me protesten e studenteve, greven e tyre te urise e pranimit te pluralizmit politik te Shqiperise.  

Nga Qyteti Studenti, prej nga nisi dhe kerkesa per renien e regjimit, pati fillesen edhe akti i rrezimit te bustit te diktatorit Enver Hoxha. Mijera studente dhe qytetare u nisen prej andej drejt sheshit ‘Skenderbej’. Pas perleshjes me policine u arrit rrezimi i bustit, duke futur 20 shkurtin ne kalendarin e historise, si diten e ndarjes me diktaturen dhe fillimit te nje epoke te re.

20 shkurti ka hyre gjithashtu ne historine postkomuniste shqiptare si dita e kujteses kombetare.

Top Channel