Miu që nxjerr “bllof” shkencëtarët

13/10/2011 16:40

Evolucioni i gjallesave është një proces që kërkon me miliona vite për t’u konstatuar me sy të lirë, por ekziston një kundërshembull.

Një lloj miu, i përhapur sidomos në Britaninë e Madhe ka filluar papritur të përdorë aftësi kacavjerrëse.

Nëse do të ishte me të vërtetë një proces evolucioni që ka pajisur gjallesën me këtë aftësi, atëherë do të ishte një lajm i bujshëm, pasi asnjëherë nuk është parë që kjo të ndodhë brenda kaq pak kohe.

Përpara fotografive të pagabueshme të marra në një fushë me misër, shkencëtarët u detyruan të pranojnë se në të vërtetë, gabimin e kanë bërë ata, duke mos e studiuar deri në fund aftësinë e brejtësit. Sipas tyre, ai gjithmonë ka qenë në gjendje të kacavirret, por thjesht nga vëzhgimet e mëparshme diçka e tillë nuk ishte vënë re dhe miu ishte klasifikuar njësoj si të gjithë antarët e tjerë të familjes së minjve, që nuk mund të bëjnë veprime të tilla spektakolare mbi një kalli misri.

Kjo aftësi e zbuluar “papritmas”, mundëson gjallesën që të ketë shanse më të mira në gjetjen e ushqimin dhe në mbijetesën nga sulmet e dhelprave, maceve apo shqiponjave

Top Channel