Prezantuesi i “Top Gear” në Shqipëri

09/09/2010 20:25

Jeremy Clarkson është prezantuesi i njohur emisionit “Top Gear” në BBC, i cili është shfaqur edhe në Top-Channel.

Disa javë më parë, së bashku me familjen ai ka vizituar Shqipërinë. Me shumë finesë dhe humorin tipik të një britaniku, mbresat e këtij udhëtimi i ka shkruar në një artikull të gjatë për suplementin e udhëtimeve në gazetën “The Times”, ku ai është koluminist i përjavshëm.

“Pas tre ditësh në Korfuz u thashë fëmijëve, se kishte ardhur momenti të niseshim drejt eksplorimit të Shqipërisë, duke e filluar me vizitën në Butrint”, kështu e fillon shkrimin Clarkson, i cili shquhet për batuat gjatë prezantimit  të “Top Gear”.

I mësuar të testojë dhe të lëvizë me mjete udhëtimi të shpejta, Clarkson ka refuzuar kalimin nga Korfuzi për në Sarandë me tragetin e linjës.

Zgjidhja ishte “Jahti Ferreti”, i marrë me qera, por me të mbërritur në Sarandë, shkruan ai, nuk kishte ku ta ankoronte dhe zgjidhja e Clarkosn ishte ta hidhte spirancën afër anijes së mbytur në vitin 1956, që për koincidencë i përket vendit të origjinës së tij.

Që në fillim ai është impresionuar kur Fatosi, djali që i ka shoqëruar, i ka treguar se programi “Top Gear” është shumë i ndjekur edhe në Shqipëri, natyrisht falë Top-Channel.

Humori Clarkson në shkrim vjen përmes rreshtave kur ai citon shpjegimet e shoqëruesit shqiptar rreth burimeve ujore në Sarandë dhe prodhimit të 45 mijë ton shalqi në vit në këtë zonë.

Clarkson vlerëson gadishmërinë e udhërrëfyesit shqiptar, i cili nuk nguron të tregojë historinë e cdo ndërtese në Butrint, pavarësisht zhegut të vapës.

“Kjo është ajo që fëmijët duhet të bëjnë gjatë pushimeve. Të mësojnë zhvillimet historike dhe jo të kthejnë gota vodke apo të puthen”, thotë ai.

Padyshim që prezantuesit të programit të makinave nuk do të rrinin pa i rënë në sy një numër i madh automjetesh me targa angleze, për të cilat i është ngjallur habi duke pyetur: Si është e mundur?

Duke u kthyer për në Sarandë, sikurse shumë turistëve që vizitojnë këtë qytet, i kanë lënë një shije të keqe ndërtesat e prishura. “Paska rënë tërmet në këtë zonë?”, ka pyetur Clarkson. “Jo, ky është një tërmet qeveritar”, është përgjigjur Fatosi, i cili i ka sqaruar se kush ndërton pa leje forcat speciale ia shëmbin me buldozerë.

Clarkson, po prap, me humor e mbyll shkrimin duke shkruar se me të kënaqesh po të udhëtosh në vende të reja, pasi mëson sa shalqi prodhohet dhe sa e pasur me ujë është zona që vizitojnë.

Gjithashtu, merr njohuri si për shembull për planin rregullues të Sarandës dhe Shqipërisë, plus kuptimin në shqip të fjalës makinë në anglisht.

Top Channel