Kodikët e arkivit në “Exclusive”

06/06/2010 10:40

Kodikët, këta libra ku janë shkruar me dorë mbi fletë pergamene apo letre, janë dëshmi e historisë dhe e kulturës shqiptare ndër shekuj.

Në Arkivin Qëndror Shtetëror ruhen dhjetra kodikë, të shkruar në gjuhën e lashtë greke dhe që mbartin mbi vete pjesë nga historia dhe kultura e shekujve të mëparshëm. Per te zbuluar thesaret me te vjetra dhe me te vyera te shqiptareve duhet te shkosh ne Arkivin Qendror Shteteror.

Kodiket jane libra te vjeter qe vijne nga koha e mesjetes e qe mbartin mbi vete sekretin e kultures dhe vlerave shqiptare. Jane thesaret kulturore te krijuar  mijera vjet me pare. Profesor Agamemnon Celias, nje nder paleografet me ne ze ne bote, deshmon per vlerat e kodikeve qe ndodhen ne Arkivin Qendror Shteteror, por edhe per nje mekanizem te gjetur ne detin Egje.

Ky mekanizem i cili mbledh te gjitha njohurite e astronimise qe kishin njerezit deri ne shekullin e pare para Krishtit sherbentet per per parashikimin e horoskopit, eklipsit te Henes apo te Diellit po jo vetem. Gjithcka në lidhje me këtë temë interesante mund ta ndiqni sot në orën 20:05 në emisionin “Exclusive”.

Top Channel